Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Već nekoliko meseci jedna od centralnih tema i povod brojnih debata u zemlji je pitanje da li bi Srbija trebala da iskopava litijum. Uprkos brojnim apelima stručnjaka i ekoloških aktivista, vlast, čini se, ne odustaje od namera da eksploatiše ovu rudu. Svoj sud ovoj temi nedavno je dao i još jedan "stručnjak", doduše za proizvodnju konoplje i marihuane i vlasnik plantaže "Jovanjica", Predrag Koluvija.

Na pauzima između ročišta, koja se u nedogled odlažu, čime je čitav postupak suđenja doveden u pitanje, vlasnik „Jovanjice“ nudi rešenja – Srbija bi trebalo da proizvodi baterije od konoplje, jer su, one, kako kaže, bolje od litijumskih.

„Baterije od konoplje bolje od litijuma! Eksperiment je sproveo Robert Murrai Smit. On je posmatrao krivu volti po amperima i za konopljine i za litijumske baterije i otkrio da je snaga ćelije konoplje imala vrednost od 31, dok je snaga litijumske ćelije imala vrednost od samo 4“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter.

Čovek koji je osumnjičen za prozivodnju i stavljanje u promet opojne droge, verovatno je ovim putem želeo da ponudi svoja „stručnja znanja“ iz pomenute oblasti i da podstanke predstavnike vlasti, koji su mu neskriveno blagonakloni, da razmisle o njegovoj „ingenioznoj ideji“.

Pročitajte još...

Sam Koluvija, nakon što je izneo ovaj predlog, suočio se brojnim kritikama i negativnim komentarima, pa je upitao svoje pratioce da li to što su protiv SNS znači da su i protiv baterija od konoplje.

„Sudeći po komentarima rekao bi da me pojedinci ovde ne cene zato što je neko slagao da imam veze sa SNS-om… Takođe je interesantno da je deo vas koji me ruže, ujedno i protiv Rio Tinta. Da li to znači da samo zato što mrzite SNS, posledično ste protiv baterija i od konoplje ? Gde je tu logika… zdrav razum“, upitao je on.

Problemi sa nedostatkom zdravog razuma i logike u našoj zemlji postoje praktično deset godina i vidljivi su u svim oblastima, uključujući i pravosuđe. Zato je i moguće da u Srbiji optuženi narko bos uživa neskrivenu podršku vrha države i nudi rešenja za prosperitet države.

Imajući da je vlast u prošlosti i te kako umela da mu izlazi u susret, kao i to da predsedniku Vučiću do dana današnjeg nije jasno „šta je afera u Jovanjici“, nije nerealno očekivati da razmotre i ovaj predlog „uglednog preduzetnika“ i da umesto rudnika litijuma širom Srbije niknu plantaže poput one u Jovanjici.

Zato i ne bilo preterano iznenađenje ukoliko bi predsednik na njegov nagovor odustao od litijuma. On ionako nije opterećen pitanjima koja se tiču logike i zdravog razuma.

BONUS VIDEO: Stojan Drčelić Daj Bože da Koluvija ne bude ministar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare