Saša Drecun, Foto: N1

Imovinska karte Saše Drecuna, zamenika tužioca za organizovani kriminal koji postupa u predmetu "Jovanjica", impozantna je, pa tako poseduje dva stana od 109 kvadrata u Beogradu na vodi. Stanovi su, otkriva BIRN, kupljeni uz pomoć stambenih kredita, a interesantno je da je rata za jedan stan u trenutku zaključenja ugovora bila oko 1.500 evra, te se opravdano postavlja pitanje koliku platu zapravo ima zamenik tužioca za organizovani kriminal.

BIRN je u najnovijem istraživanju otkrio da Drecun poseduje dva stana, a supruga tužioca, Jelena Drecun, izjavila je da je kupovina finansirana sredstvima od prodaje osam porodičnih nepokretnosti i dva stambena kredita.

Jedan stan kupljen je 2021. dok je drugi kupljen u leto 2022. godine.

Prema pisanju BIRN-a, prvi stan s garažom u Beogradu na vodi, na osnovu tvrdnji Drecunove, kupljen je na kredit uzet u martu 2021. godine. Stan ima 113 kvadratnih metara i terasu od 35 kvadrata. Ukupna cena tog stana s garažom i iznos kredita poznati su redakciji, ali ih, na molbu Jelene Drecun, BIRN nije objavio.

Objavio je samo podatke o kreditu za drugi stan, jer su podaci o njemu javno dostupni u katastru nepokretnosti.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sredstva za učešće neophodna za odobrenje prvog kredita, obezbedili su prodajom stana i dva lokala u Kraljevu, u kom je tužiočev otac bio dugogdišnji sudija, a potom advokat, kao i od porodične ušteđevine bračnog para Drecun i tužiočevih roditelja. Kao obezbeđenje da će kredit biti vraćen, banka je upisala hipoteku na dva stana u centru Beograda – jedan od 56 kvadrata i drugi u kom porodica Drecun živi i danas, navodi BIRN.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim ta dva stana, Drecunovi su u istoj zgradi imali još dva stana površine 56 i 41 kvadratni metar. Reč je, prema navodima Drecunova, o starom vlasništvu, o nepokretnostima kupovanim od 1990. do 1993. godine, stečenim pre dolaska njenog supruga na funkciju.

Mesečne rate kredita uzetog za prvi stan u Beogradu na vodi, otplaćivane su godinu dana, kada su Drecunovi odlučili da kredit otplate u potpunosti.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

To im je uspelo, kaže Jelena Drecun za BIRN, sredstvima stečenim prodajom dva stana u centru Beograda, jedan od 56 kvadratnih metara i drugi od 41 kvadrata, kao i stana u Budvi od oko 35 kvadrata. Uz to prodali su i garažu od 17 kvadratnih metara u centru Beograda. Nakon što su otplatili kredit, ostalo im je još novca od prodaje pomenutih nepokretnosti, pa njega daju kao učešće za novi kredit iz kog kupuju još jedan stan u Beogradu na vodi.

Za taj stan od 109 kvadrata i garažu od 12 i po, Drecun je kredit uzeo u julu 2022. godine na iznos, kako piše u javno dostupnim podacima u katastru, od 243.515,70 evra.

Pročitajte još:

Za pomenuti stan i garažu u izgradnji, čiji je investitor preduzeće „Beograd na vodi“, kako piše u zabeležbi u katastru, Drecun je 18. jula prošle godine sa bankom zaključio ugovor o kreditu, čiji je rok vraćanja 204 meseca, odnosno 17 godina. U istoj zabeležbi o hipoteci na pomenutim nepokretnostima piše i da ukupan iznos koji dužnik treba da isplati na ime odobrenog kredita, sa pripadajućim kamatama i troškovima obračunatim na dan zaključenja ugovora o kreditu, iznosi 306.870 evra.

Na dan zaključenja ugovora o kreditu, rata je iznosila oko 1.500 evra, dok je danas zbog rasta kamata rata ovog kredita, za godinu dana porasla za više od 350 evra i iznosi oko 1.870 evra, izračunao je za BIRN jedan bankar. Sa rastom rate za kredit, raste i ukupan dug koji banci treba da se isplati na ime odobrenog kredita.

Plata tužioca nepoznata javnosti

Upravo zbog toga se postavlja pitanje kolika je plata Drecuna kao tužioca u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ti podaci nisu dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, budući da zakon obavezuje Agenciju da u javno dostupnom registru ne objavljuje podatke o imovini i prihodima javnih funkcionera u državnim organima, čija je nadležnost suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Te podatke Agencija može da objavi tek po isteknu dve godine od prestanka javne funkcije.

Podsetimo, Saša Drecun je postupajući tužilac u slučaju protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja „Jovanjica“. O Drecunu su na saslušanjima govorili policajci koji su prošli golgotu zbog otkrivanja „Jovanjice“, Dušan Mitić i Milan Isakov. Policajci su istakli da im se činilo kao da Drecun više radi kao odbrana Koluvije tokom istrage, a ne kao tužilac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare