Vatrogasci, dobrovoljci, Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula
Foto: Facebook/Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula Beograd

Čuveni "devedejci", a kako ih kolege vatrogasci nazivaju, danima neumorno tragaju za nestalim Splićaninom Matejem Perišem (27), kome se trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra. Reč je o članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Palilula", koji u najtežim trenucima pomažu građanima Srbije.

Poslednji zadatak bio im je pretraživanje priobalja kod Nebojšine kule blizu ušća Save u Dunav. Čuveni „devedejci“, na prvi pogled, izgledaju kao pripadnici vatrogasne brigade. Oni vatrogasci jesu, ali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Palilula“, koje je osnovano da pomogne građanima onda kada je najteže.

„Ovo je za nas kao neki hobi, ovo čovek zavoli. Ipak, taj posao nije igra. Ne može se postati vatrogasac preko noći, potrebne su godine iskustva“, počinje priču predsednik DVD „Palilula“ Zoran Stojanovski za naš portal.

Vatrogasci, dobrovoljci, Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula
Foto: Facebook/Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula Beograd

Iako dobrovoljci, pripadnici pomenutog udruženja deo su sistema Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. Na terenu nema razlike između profesionalaca i „devedejaca“, a kako ih zovu njihove kolege iz vatrogasne brigade. I jedni i drugi slušaju i poštuju komande, jer u tom poslu improvizacije i samovolje ne sme biti, jer to nekog može koštati života.

„Kada krećemo na teren, svako zna svoje mesto i svoju ulogu. Pomagali smo i prilikom gašenja kineske robne kuće u Obrenovcu, ali i u gašanju kineskog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70“, objašnjava Stojanovski za naš portal.

Vatrogasci, dobrovoljci, Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula
Foto: Facebook/Dobrovoljno vatrogasno društvo Palilula Beograd

Po njegovim rečima, dosta mladih se interesuje za posao vatrogasca, a pre odlaska među profesionalce, odlično im dođe praksa koju stiču u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, poput njihovog.

„Čovek je rođen za ovaj posao ili nije. Neko je rođen da bude doktor, neko je rođen da bude novinar, a neko je rođen da bude vatrogasac. Ima tu i teških momenata, kao što su bile poplave 2014. godine na levoj obali Dunava. Radio sam po 20 sati, a spavao po četiri časa. U kamionu ili kod komšija“, navodi on.

Opremu za rad na terenu dobili su od MUP Srbije, ali sve troškove koje imaju plaćaju sami.

„Kada smo išli u Obrenovac, na gašenje robne kuće, nas četvorica smo dali svako po 500 dinara za gorivo. Hranu isto plaćamo sami, ali to nam je kao neki hobi, a svaki hobi košta“, kaže predsednik DVD „Palilula“ za naš portal.

Matej Periš Foto: MUP Hrvatske

Ističu i da im je najnoviji zadatak pretraživanje terena u cilju pronalaska nestalog Splićanina Mateja Periša.

„Mi smo pretraživali deo terena, odnosno deo obale kod ušća Save u Dunav, nismo ništa pronašli. Ovo nije prvi put da pomažemo prilikom traganja za nestalima, dosad smo tri puta bili angažovani u takvim i identičnim akcijama“, dodaje Stojanovski za naš portal.

Podsetimo, potraga za nestalim Splićaninom traje 19 dana. Pretraga je fokusirana na reku Savu, s obzirom da se sumnja da je nestali Matej kobne večeri upao ili ušao u reku.

BONUS VIDEO: Požar u kineskoj robnoj kući u Obrenovcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram