Fristajler ilustracija Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Tokom dočeka Nove godine beogradski splav "Fristajler" je potonuo, a policija je goste evakuaisala. Incident je izazvao i interesovanje javnosti o tome ko su vlasnici, odnosno ko stoji iza ugostiteljskog objekta gde se mesto za pomenuti doček plaćalo i stotinama evra.

Uvidom u bazu podataka Agencije za privredne registre (APR), kao direktor „Fristajlera“ navodi se izvesni Marko Radulović, dok se kao vlasnik kluba navodi grčki državljanin Markos Ljapis, sa stopostotnim udelom i osnivačkim kapitalom od 10 hiljada dinara.

Dugi niz godina se spekuliše o stvarnim vlasnicima, te se neretko brojni klubovi i ugostiteljski objekti, pa i sam „Fristajler“, povezuju sa vrhom vlasti, ali i kriminalnim klanovima. Ipak, za ovakve tvrdnje, retko postoje materijalni dokazi.

Pročitajte još:

Prema podacima do kojih je Danas došao, društvo sa ograničenom odgovornošću „FREESTYLER CLUB DOO BEOGRAD – NOVI BEOGRAD“ osnovano je 3. juna 2020. godine, iako pomenuti splav postoji bar deceniju unazad.

Kao šifra i naziv delatnosti navode se „usluge pripremanja i posluživanja pića“, a firma ima šest žiro računa koji se vezuju za poslovanje. Kao još jedan od zanimljivih podataka iz APR-a, istakla se činjenica da je u okviru finansijskog izveštaja za 2021. godinu navedeno ukupno sedam zaposlenih.

Rezime finansija Fristajler

Međutim, detaljnije podatke novinari Danasa su uspeli da pronađu uz pomoć sajta CompanyWall business, poslovne platforme za proveru najznačajnijih finansijskih podataka.

Kako se tamo navodi, „Fristajler“ je imao ukupne prihode za 2020. godinu u iznosu od 46.647.000 dinara, dok je za 2021. godinu taj broj gotovo utrostručen na 121.104.000 dinara.

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC/bs

Ipak, uz sve rashode koji su zabeleženi, kao rezultat poslovanja za 2020. godinu navodi se 2.793.000 dinara, dok za 2021. godinu ono iznosi 8.260.000.

Takođe, za ime vlasnika „Fristajlera“ vezuje se i još jedna firma „MARKOS DOO BEOGRAD“, koja je osnovana 1993. godine, a nakon prinudne likvidacije ugašena 2019. godine. Delatnost joj je bila ista kao i kod „Fristajlera“.

Treće ime koje se našlo u žiži javnosti, generalni menadžer kluba ne pominje se u poslovnim dokumentima.

Ipak, zanimljiva je i povezanost direktora „Fristajlera“ sa još jednim imenom. Naime, u pitanju je ime Aleksandra Cvetkovića, direktora firme u likvidaciji koja je u vlasništvu direktora „Fristajlera“ Marka Radulovića.

Foto: Printscreen Instagram/192.RS

Firma „AMETROS“, u kojoj je Cvetković bio direktor, a Veljković vlasnik, osnovana je 2014. godine, a u junu 2022. godine je ugašena. Kao delatnost bila je navedena „usluge pripremanja i posluživanja pića“.

Pregledom Cvetkovićevog poslovanja, u oči upada podataka da je u poslednjih deset godina, od čega pretežno u periodu od 2018. godine, a najviše u toku prošle, bio deo čak 77 preduzeća. Od pomenutog broja firmi, 15 je trenutno aktivno, dok su ostale „ugašene“ ili u prinudnoj likvidaciji.

Da podsetimo, splav „Fristajler“ je tokom novogodišnje noći počeo da tone, a na njemu je bilo znatno više ljudi od predviđenog kapaciteta.

Iz MUP-a su nakon incidenta saopštili da su svi gosti objekta evakuisani. Lekarsku pomoć zatražile su dve ženske osobe, jedna zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a druga zbog posekotine na stopalu. Međutim, nijedna nije zadržana na lečenju.

Napomenimo i to, u ponedeljak su tri osobe uhapšene zbog incidenta na splavu „Fristajler“, a kako je navedeno, slobode su lišeni menadžer, direktor i vlasnik splava.

BONUS VIDEO: U novogodišnjoj noći potonuo splav Fristajler

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare