Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ; KPZ-Pancevo; Nenad Mihajović/Nova.rs; N1

U zatvorima u Srbiji je takođe predizborna kampanja, gde vladajuća stranka ucenama, pretnjama i obećanjima kupuje glasove osuđenika, tvrdi jedan od njih (ime poznato redakciji), koji je rešio da progovori i raskrinka sistem robijaških kapilarnih glasova, dok, sa druge strane, iz Uprave zatvora sve negiraju.

Sagovornik portala Nova.rs, koji služi višegodišnju kaznu za ozbiljno krivično delo u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Pančevu, za sebe ne tvrdi da je nevin ili da ga je „policija namestila“, već naprotiv. Priznaje da je radio to za šta je osuđen, da je to radio zbog para i da je znao šta je u pitanju. Zbog njegove bezbednosti redakcija portala Nova.rs ne može da otkrije njegov identitet, iako se predstavio.

Pročitajte još:

„Veći deo kazne sam odslužio, a ono što mi je ostalo ću odrobijati, ali pošteno. Neću da glasam za Vučićevu stranku, a ovde su pritisci već odavno počeli. Niko iz Uprave ili vaspitača neće otvoreno to reći, ali su već angažovali viđenije zatvorenike da nam pošalju poruku za koga moramo da glasamo. Isto je bilo i za prošle izbore. Treba da znate da je zatvor u Pančevu nov i da je smeštaj dobar. Ali, ko ne glasa kako treba, taj dobija premeštaj u neki drugi zatvor gde su uslovi mnogo gori. Znam za najmanje jedan slučaj da je zatvorenik prebačen u drugi, gori zatvor zato što nije poslušao za koga da glasa. Sve se to završava pre samog glasanja. Ja sam i tokom prošlih izbora bio u zatvoru i znam kako se ovde glasa. Idemo jedan po jedan, u pratnji nekoliko stražara, a u komisiju su bile neke žene“, objašnjava sagovornik portala Nova.rs.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Pritisci oko glasanja su samo jedan od problema sa kojim se suočavaju zatvorenici u KPZ Pančevo, koji važi za jedan od boljih „smeštaja“.

„Ovde sve može da se kupi, od droge do povlašćenog statusa „slobodnjaka“. Jedini su stražari sirotinja koja radi za malu platu. Vozni park ispred zatvora vredi miilion evra. Odakle ljudima iz uprave novac za nove „mercedese“? Neki osuđenici već posle nekoliko meseci dobijaju status „slobodnjaka“, imaju vikende kod kuće, dobijaju godišnji odmor. Znam za slučaj čoveka koji je osuđen zbog šverca droge i to veće količine, a vrlo brzo je dobio sve povlastice jer jedna vaspitačica za zatvorenike često boravi u njegovim apartmanima na jednoj planini“, ogorčen je ovaj zatvorenik.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovaj zatvorenik radi na proizvodnji PVC stolarije za kompaniju „Danito“ D.O.O. iz Pančeva. Sam rad nije sporan, ali po njegovim rečima, uslovi su teški a plata nikakva.

„Imamo samo jednu pauzu od 10.30 do 11, a ostalo vreme radimo. Teraju nas da radimo što više. Čuo sam da firma zatvoru plaća 44.000 dinara po radniku, a mi dobijamo samo po 10.000 dinara. Gde završava ostatak novca?“, pita se ovaj osuđenik.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odgovorila je na pitanja Nova.rs koja se tiču glasanja, oštro demantovajući navode osuđenika.

„Tvrdnje o zloupotrebi osuđenika tokom njihovog radnog angažovanja i glasanja na izborima je za svaku osudu, ne samo iz ugla zakona koji regulišu prava lica lišenih slobode, nego i zbog principa ljudskosti koji može da trpi pred manipulacijama ove vrste“, tvrde iz zavoda, navodeći da Kazneno-popravni zavod u Pančevu postupa u potpunosti u skladu sa zakonom prilikom radnog angažovanja osuđenih lica saglasno programu postupanja Službe za tretman kojim se kao primarni individualni cilj radnog angažovanja određuje sticanje radnih navika i obuka na određenim poslovima.

„Zavod u Pančevu postupa, takođe, u skladu sa zakonom kad je u pitanju isplata novčane naknade za rad svim radno angažovanim osuđenim licima, a ne samo onim koji su angažovani za rad u pomenutom pogonu sa PVC stolarijom. Naime, ugovorom između KPZ u Pančevu i ove firme je definisano da „Danito d.o.o. Pančevo“ isplaćuje zavodu minimalnu cenu rada propisanu od strane Vlade Republike Srbije za 2023. godinu u vrednosti od 230,00 dinara po radnom satu“ objašnajvaju iz Uprave.

Foto:Shutterstock

„Ono na šta Zakon o izvršenju krivičih sankcija obavezuje zavod jeste da osuđenim licima isplati naknadu za rad svakom radno angažovanom osuđenom licu i to najmanje 20 odsto od najniže cene rada u Republici Srbiji. KPZ u Pančevu upravo to i radi i u skladu sa zakonom svim osuđenim licima isplaćuje novčanu nadoknadu za njihovo radno angažovanje. To je lako proverljiva i dokumentovana informacija“, tvrde iz Uprave za izvrešenje krivčniih sankcija, navodeći da se ostatak novca preusmerava za unapređenje uslova u kojima su smeštena osuđena i pritvorena lica.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Što se tiče glasanja u zatvori u Srbiji, iz Uprave kažu da nije tačno da ima lobiranja.

„U vezi sa navodima da se na osuđena lica u kazneno-popravnim ustanovama vrši pritisak da glasaju za Srpsku naprednu stranku, izražavamo žaljenje što bilo ko izmišlja ovakvu vrstu laži koja unosi uznemirenost kod osuđenih i pritvorenih lica. Ono što je istina, jeste da je izborni proces i prethodnih godina organizovan u kazneno- popravnim ustanovama u skladu sa zakonom. Tokom samog glasanja su prisutni članovi biračkog odbora u kome svaka politička partija može da delegira svog predstavnika kao i na bilo kom drugom biračkom mestu u Republici Srbiji. Znači, kazneno-popravna ustanova predstavlja biračko mesto, kao i bilo koje drugo biračko mesto na kojem građanke i građani Republike Srbije glasaju. Spiskove sa imenima onih koji imaju pravo glasa utvrđuju izborne komisije, baš kao u slučaju bilo kog drugog biračkog mesta bilo gde u zemlji, i taj posao nije u nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Dakle, izborni proces u kazneno-popravnim ustanovama je organizovan kao na bilo kom drugom biračkom mestu u Srbiji“, tvrde u odgovoru.

Plaćanja na osnovu faktura koje zatvor ispostavi

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa firmom „Danito D.O. O.“, za koju rade osuđenici.

„Danito“ D.O.O. je kao društveno odgovorna komapanija 2018. god. na preporuku Privredne komore Srbije učestvovala na konkursu koji je tada raspisan za saradnju sa KPZ-om Pančevo i tom prilikom predala detaljan biznis plan i program o resocijalizaciji na osnovu koga je izabrana za takav vid saradnje. Praktično od tada tj. 2018. godine ta saradnja traje. Plaćanja koja „Danito“ D.O.O. vrši prema KPZ-u su na osnovu faktura koje nam ta ustanova ispostavlja (na osnovu potpisanog ugovora 2018 god.) i to je praktično jedina informacija kojom mi raspolažemo tj. koliko su konkretno zatvorenici/radnici plaćeni nikada nismo saznali niti je to predmet našeg interesovanja“ navodi se u odgovoru kompanije.

BONUS VIDEO: Hapšenje braće Hofman u tržnom centru u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar