Vojkan Krstić Foto: Youtube

Na teret mu se stavlja da je oštetio tri beogradske opštine za 10 miliona dinara, ali se već duže vreme nalazi "na tapetu" zbog divljih deponija na zemljištu koje nije u njegovom vlasništvu, ima građevinsku firmu čiji su kamioni i mašine ofarbane u maskirne boje.

Vojkan Krstić, vlasnik građevinske firme „Elita gradnja“ i samozvani načelnik Spasilačkog centra Srbije i još tri osobe uhapšeni je danas zbog malverzacije, objavila je agencija Tanjug a prenose mediji. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su fakturisanjem fiktivnih ugovora o odlaganju otpada oštetili tri beogradske opštine za sumu od otprilike 10 miliona dinara. .

Oni su pohapšenni po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Pretresano je više prostorija u Beogradu i okolini, između ostalih i objekat u Jajincima, gde se nalazi „štab“ Krstićevog Centra za spasavanje Srbije. Taj objekat više liči na kasarnu ili tvrđavu, a tu je bio i centar Krstićeve „paravojske“ pod nazivom Spasilački centar Srbije.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova, nakon čega će biti privedeni u tužilaštvo.

Pročitajte još:

Krstić  je posldenjih godina često u javnosti, a našao se na meti nekoliko tabloida zbog navodnih malverzacija, pre svega sa odlaganjem šuta i drugog građevinskog otpada. Po tim tvrdnjama, on je ulazio u partnerske poslove izgradnje sa drugim građevinskim firmama i preduzimačima, a onda ih ucenjivao i pritiskao da mu plaćaju basnoslovne sume novca za odvoženje tog smeća. Navodno je to smeće završavalo na divljim deponijama na tri  lokacije na široj teritoriji Beogradu Beogradu, a prema pisanju tih medija, vlasnik firme „Elita gradnja“ ih je bespravno uzurpirao.

Divlja deponija na Voždovcu. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Firma „Elita gradnja“ je osnovana 2016. godine i još se nalazi na sajtru partnera Privredne komore Srbije. Prijavljeno je da ima godišnji promet između 100.000 i 300.000 evra, a prihod manji od 100.000 evra. Po podacima sa tog sajta, ima manje od pet zaposlenih.

Ono što je zanimljivo je da su vozila i mašine tog građevinskog preduzeća ofarbane u maskirne boje, poput vojnih vozila, što je krajnje neuobičajeno, jer je većina takvih kamiona i mašina ofarbane u jarke boje, da bi bila uočljivija.

Vojkan Krstić se u javnosti predstavljao i kao veliki humanitarac, mada je prema nekim svedočenjima sve više ostajalo na obećanjima nego na pružanju obećane pmoći. Pre nego što je dospeo u nemilost prorežimskih medija, pojavljivao se u televizijskim emisijama i po novinama uglavnom kao „građevinac mekog srca“.

Osim što je vlasnik građevinske firme, on je i samozvani načelnik takozvanog Spasilačkog centra  Srbije. Ipak, iza zvučnog imena ne stoji nikakav ozbiljan pa čak ni registrovan projekat ili organizacija. Iz službi koje se bave akcijama spasavanja i deluju u vanrednim situacijama kažu da nisu nikada čuli ni za Krstića niti za takav centar i da sa njima nemaju nikakvu saradnju.

Ipak, Vojkanu Krstiću to nije smetalo da se, pre svega preko kanala Jutjub, promoviše kao načelnik tog Centra  čija je baza u Jajincima u kompleksu koji potseća na kasarnu ili bunker. Na tim snimcima se vide momci u uniformama i crna vozila a sve više potseća na neku paravojnu formaciju nego na neke spasioce.

BONUS VIDEO: Intervencija policije pred utakmicu Partizana i Crvene zvezde

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar