Nebojša Arsenijević Foto: kg.ac.rs

Bivši rektor Univeziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i njegova desna ruka bivši dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović privedeni su danas po nalogu kraljevačkog Tužilaštva za organizovani kriminal zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima su i malverzacije vezano za diplome koje su izdavali Albancima i državljanima Hrvatske. Arsenijević je od ranije poznat javnosti, a u više navrata je dovođen u vezu s različitim malverzacijama.

Prema pisanju Blica, sumnjiče da su pribavili višemilionsku korist, a ovo nije prvi put da se Arsenijević nađe u žiži javnosti.

O njemu se govorilo i prošle godine i to nakon što je Univerzitet u Kragujevcu poništio 22 diplome osobama koje su stekle stručni naziv „strukovna medicinska sestra“ i jednu diplomu doktora nauka, stečene 2014. i 2015. godine na Fakultetu medicinskih nauka.

Pročitajte još:

Kako je agencija Beta tada pisala, studije nisu bile legalne, jer ih je zabranilo Ministarstvo prosvete Hrvatske, pošto Evropski centar za mir i razvoj nije registrovan u toj zemlji. Posle zabrane studiranja u Puli, medicinske sestre iz tog grada su na Fakultetu medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu i upisale treću godinu studija, i to bez nostrifikovanja uverenja o prethodno položenim ispitima. Pretpostavlja se da tokom „studija“ u Kragujevcu taj grad nisu ni videle.

Sporne diplome izdate su još 2014. godine. Navodno su u toku bile provere još diploma, ali i doktorskih disertacija. Tada se na meti našao upravo Arsenijević, odnosno, kragujevačka javnost da je optuživala da je povezan s tim, pisali su mediji.

Smenu najavio Šarčević

O njemu se govorilo i 2018. godine, kada je tadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević, najavio je da će pokrenuti postupak za smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu Arsenijevića čije je razrešenje, zbog sukoba interesa, predložila Agencija za borbu protiv korupcije.

Pored toga, a kako je tada saopšteno, inspekcija Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja konstatovala je da je rektorov sin upisao doktorske studije na Fakultetu medicinskih nauka pre završetka osnovnih studija.

Sa druge strane, deo kragujevačke akademske javnosti optuživao ga je za nepotizam, mobing i bahatost.

BONUS VIDEO: Akcija MUP – zaplena droge i hapšenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar