Foto.SSP; printscreen X; Goran Srdanov/Nova.rs; Amir Hamzagič/Nova.rs; shutterstock

Aktivista Ivan Bjelić osuđen je na 40 dana zatvora, a njegove kolege Jevđenije-Julijan Dimitrijević i Nikola Ristić na po 30 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira na protestu protiv Rio Tinta, a presudu je, po skraćenom postupku, doneo sudija Prekršajnog suda u Beogradu Goran Milutinović, dobro poznat javnosti po slanju aktivista u zatvor.

Milutinović je inače, u Prekršajni sud u Beogradu došao početkom dvehiljaditih iz Prištine, gde je takođe bio sudija. Njegovo ime često se pojavljivilo u javnosti zbog različitih presuda koje je izricao u svojoj karijeri, a posebno se „istakao“ u poslednjih nekoliko godina, kada je nemilice slao u zatvor svakog koga bi policija privela sa nekog javnog skupa ili protesta protiv vlasti, izuzev – huligana.

No, krenimo redom.

Trojica aktivista su osuđeni zbog kršenja javnog reda i mira, tačnije Člana 8. Zakona o JRM, za drsko i bezobzirno ponašanje. Oni su, prema stavu suda, a kako je ispričao njihov advokat, ometali novinarku TV „Informer“ tako što su Dimitrijević i Ristić vikali, dok je Bjelić mahao sendvičem u njenoj blizini. Iako su uhapšeni saslušani za sat vremena i pri tome negirali delo koje im se stavlja na teret, kucanje presude trajalo je mnogo duže, satima, dok je više desetina građana demonstiralo ispred zgrade Policijske uprave za grad Beograd.

Nakon višečasovnog donošenja odluke, sudija Milutinović je presudio da se trojica aktivista iz policije odmah pošalju u zatvor. Ovo je izazvalo negodovanje okupljenih, ali ne i iznenađenje onih koji su upoznati sa karijerom sudije za prekršaje Gorana Milutinovića.

Njegovo ime se pojavilo i ispred presuda osuđenima za prekršaje nakon julskih demonstracija 2020. godine. Tada su građani protestovali ispred Narodne skupštine zbog pooštravanja mera protiv korona virusa. U jednom trenutku izbio je sukob između građana i policije, a viđene su brutalne scene prebijanja građana i onih koji su se sukobili sa službenicima MUP-a, ali i onih koji su se, jednostavno, „našli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu“.

U Beogradu je pred Prekršajnim sudom procesuriano 35 privedenih građana koji su bili optuženi za kršenje javnog reda i mira. Oslobođeno je 11 optuženih građana, njih 5 je osuđeno na novčanu kaznu od 80.000 dinara, ali je dvoje njih otišlo u zatvor jer nisu mogli ili hteli da plate kaznu i oni su osuđeni na 60 dana zatvora. U pitanju su optuženi kojima je suđeno po skraćenom postupku, a ostali su procesuirani u redovnom postupku.

Pročitajte još:

To nije bio prvi put da sudija Goran Milutinović rešava pitanje demonstranata po skraćenom postupku. Tako je bilo i 2019. godine, prilikom demonstracija „1 od 5 miliona“ kada su građani protestovali protiv vladajućeg režima. Tokom jednog protesta grupa građana ušla je u zgradu RTS, a posle toga su usledila hapšenja. Među uhapšenima je bio i sadašnji aktivista, a tadašnji učenik Filološke gimnazije Pavle Cvejić. Tinejdžer, koji nije imao dosije, osuđen je na 30 dana zatvora, što je na ulice izvelo i njegove drugove iz škole. Sudija koji je doneo presudu bio je Goran Milutinović.

Sudio huliganima koji su demolirali Beton halu

Ali, sudija Goran Milutinović ipak ima i mekšu stranu ličnosti, što se pokazalo kada su kod njega završili navijači Crvene zvezde koji su „preterali“ u proslavljanju titule. Zvezdaši koji su u maju 2021. godine, bakljadom proslavljali titulu u fudbalu, demolirali su restorane u Beton hali, tukli se sa pripadnicima obezbeđenja, koji su bili navijači Partizana, a na kraju su intervenisale jake policijske snage i bilo je više desetina uhapšenih.

Nekoliko njih je optuženo za ozbiljnija krivična dela pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, dok su neki završili u Prekršajnom sudu, zbog kršenja javnog reda i mira. Istrašivanje CINS-a pokazalo je da su navijači osuđeni na niže kazne nego učesnici protesta iz jula 2020. godine. Presude Prekršajnog suda koje pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne. Pred Prekršajnim sudom u Beogradu zbog ovog događaja je sutradan osuđeno njih 38, a sedmoro je oslobođeno.

Foto: E-Stock/Caslav Vukojicic

Za slična ili ista dela koja su počinjena u Beton hali, u maju 2020. godine, kazne koje je sudija Milutinović odrezao navijačima bile su mnogo blaže nego one kojima su kažnjeni učesnici protesta.

Za istu psovku različite kazne

Nekoliko učesnika protesta sudija Goran Milutinović osudio je na po 30 dana zatvora zbog vređanja policajaca rečima: „Pi*ke pandurske“. Optuženi su priznali delo, ali to nije ublažilo kaznu, jer je sudija Milutinović ocenio da su te reči, izrečene na protestu, imale posebno teške posledice. 

Jedan navijač, prilikom proslave titule, upotrebio je iste reči kao i demonstant iz julskih demonstracija. Naime, taj navijač je službenicima MUP Srbije vikao: „Pi*ke pandurske“, ali njemu nije odrezana kazna od 30 dana zatvora, već je morao da plati kaznu od 55.000 dinara, kako je svojevremeno pisao CINS.

BONUS VIDEO: Advokat osuđenih aktivista Aleksandar Petrović o presudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare