Foto: EU most wanted, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS

Posle nekoliko godina koje je proveo u bekstvu, na Jahorini u Bosni i Hercegovini, uhapšen je Mladen Samardžija, navodni član kavačkog klana. On je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Slovenija, zbog trgovine narkoticima.

Njega su u akciji „Tokio“ uhapsili pripadnici policije Republike Srpske, a Samardžija je saslušan u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Pročitajte još:

Iz tužilaštva je saopšteno da je Samardžija bio pod prismotrom već neko vreme, a zanimljivo je da mu je društvo praviila i Tijana Tegeltija, bivša supruga predsednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta Bosne i i Hercegovine, Milana Tegeltije i ona je takođe saslušana. Zanimljivo je da je akcija hapšenja izvedena baš na Jagorini, gde su već nekoliko puta boravili istaknuti članovi kavačkog klana. Svojevremeno je na ovoj planini zimovala i supruga vođe kavačkog klana Tamara Zvicer sa telohraniteljima, pa je tada uhapšena i ekipa bliska škaljarskom klanu, za čije pripadnike se sumnjalo da su nadzirali kretanje „prve dame“ kavačkog klana.

Foto: N1

Za Samardžijom međunarodnu poternicu raspisala je Slovenija, nakon razbijanja grupe dilera koja je delovala u toj zemlji, a u čijem vrhu je bio upravo on. Iako je prvenstvena delatnost kavačkog klana šverc i prodaja kokaina iz Južne Amerike u zemljama Zapadne Evrope, Samardžija je bio specijalizovan za drugu vrstu droge – heroin.

U okviru akcije „Tokio“, koja je izvedena u saradnji sa evropskom policijskom agencijom Evropol, zaplenjeno je više od 120.000 evra, oko 8.000 konvertibilnih maraka, 6 mobilnih telefona, 4 pištolja i 189 metaka, laptop, ali i rokovnici sa beleškama, koje se najverovatnije odnose na prodaju droge. Oduzeta su i dva skupocena ručna sata. Uhapšeni pripadnik kavačkog klana nalazio se u bekstvu tri godine, a nalazio se na Evropolovoj listi najtraženijih begunaca.

Foto: MUP

Samardžija je bio istaknuti član ćelije kavačkog klana koja je delovala u Sloveniji, a inače ima i slovenačko državljanstvo. U njihove redove uspeli su da se infiltriraju prikriveni islednici koji su radili kao kuriri koji su prenosili drogu ili novac, ali i kao kupci. Jedan od njih je „kupio“ dva kilograma heroina od Samardžije, a tražio je da droga bude spakovana u 4 paketa od po 250 grama i od po pola kilograma.

Heroin visoke čistoće

Zanimljivo je da je Samardžija tada, kao brižni prodavac, upozorio da se radio o heroinu visoke čistoće koji treba razblažiti pre prodaje a ponudio je i da pošalje uzorak robe kupcu na testiranje.

Policajci – tajni agenti, koji  su se infiltrirali u organizaciju kao kuriri i kupci, godinu dana su sakupljali dokaze. Na paketima heroina koje je dobio navodni kupac, policija je pronašla otiske prstiju Mladena Samardžije. Inače, grupa koju je on predvodio, slovenačka policija sumnjiči za šverc oko 790 kiloograma kokaina.

Samaržija je bio u bekstvu, ali nije bio besposlen već je nastavio da preprodaje drogu. U saopštenju policije Republike Srpske, saopšteno je da su Samardžija i njegova grupa sumnjiče za šverc oko 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina na teritoriji BiH, Crne Gore i Srbije.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za međunarodni šverc kokaina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar