Ivan Ristić Foto: Rts/Printscreen

Ivan Ristić, nekadašnja desna ruka Nebojše Stefanovića, nedavno je prebačen na mesto koordinatora Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a on je široj srpskoj javnosti postao poznat nakon što su ga predstavnici opozicije označili kao šefa policajaca u civilu, koji su tokom julskih protesta hapsili i premlaćivali građane.

Ristićevo poslednje radno mesto bilo je na mestu šefa policije u Pirotu, a pre ove smene proslavio se kao pomoćnik Vladimira Rebića. Kako saznajemo, Ristić, koji je i ranije bio pripadnik Specijalnih antiteroističkih jedinica (SAJ), svojevremeno je obezbeđivao strane diplomate, a potom i Nebojšu Stefanovića dok je on bio predsednik Skupštine.

Pročitajte još:

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, Ristić je svojevremeno obezbeđivao i rezidenciju bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, Vilijama Montgomerija. Reč je o periodu od 2002. do 2004. godine.

U obezbeđenju se našao jer nije mogao da prođe fizički test.

Naime, Ristić je svojevremeno bio jedan od najbližih ljudi Nebojše Stefanovića, tačnije njegov čovek od poverenja. Bio je prvi šef njegovog kabineta i tadašnji šef nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, koja je u to vreme bila njegov zamenik.

Nije se iskompromitovao u JSO

Ristić se nakon toga našao na mestu prvog pomoćnika direktora policije Vladimira Rebića, a sa te pozicije je krajem avgusta prošle godine prekomandovan u PU Pirot, na mesto načelnika.

O njemu je nedeljnik „Vreme“ svojevremeno pisao, navodeći da iskusni policajci kažu da je on bio stvarni direktor policije „jer je bio direktni eksponent ministra dr Nebojše Stefanovića“.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je krajem 2019. godine da je Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, u maju 2019. godine posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, a da je delegaciju MUP-a predvodio upravo Ivan Ristić.

I tokom ranije karijere, Ristić je bio na visokim pozicijama u MUP-u.

Bio je u poslednjoj generaciji regruta Jedinice za specijalne operacije (JSO), a potom je prebačen u SAJ jer se nije iskompromitovao u Jedinici.

Podsetimo, šira javnost je za Ristićevo ime čula prvi put nakon julskih protesta, kada je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas njega označio kao osobu koja je komandovala policajcima u civilu koji su privodili i premlaćivali građane.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na mnogobrojnim fotografija koje su nakon julskih protesta osvanule na društvenim mrežama, videla se na delu policajska brutalnost I prekomerna upotreba sile, a na slikama koje je opozicija pokazala, izdvojio se upravo Ristićev lik.

BONUS video: Godišnjica julskih protesta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare