Foto: Newsmax Adria

I dok odbrana Predraga Koluvije, vlasnika imanja “Jovanjica”, na sve načine pokušava da demantuje tvrdnje da se na pomenutoj plantaži uzgajala marihuana, nekoliko činjenica pokazuje upravo suprotno. Ključno je veštačenje biljaka koje je pokazalo da neki uzorci imaju i duplo više procenta THC-a u sebi, u odnosu na dozvoljeno.

Slučaj „Jovanjica“ pod budnim okom javnosti nalazi se od 2019. godine kada je na plantaži u Staroj Pazovi zaplenjena rekordna količina marihuane. Poslednjih dana „Jovanjica“ se nalazi u fokusu javnosti nakon svedočenja inspektora Dušana Mitića, koji je među prvima ušao na imanje, i koji je pred Specijalnim sudom ukazao na spregu kriminala i vlasti u pomenutom slučaju.

Iako odbrana prvooptuženog Koluvije, vlasnika „Jovanjice“, od samog otkrivanja pokušava da ukaže na to da se na „Jovanjici“ nije uzgajala marihuana, nekoliko činjenica to demantuje. Definitivno jedan od ključnih dokaza koji obara odbranu Koluvije jeste veštačenje biljaka koje je pokazalo veću koncentraciju THC (tetrahidrokanabinol) u biljkama od one koja je dozvoljena. Po zakonu, sve veće od preko 0,3 odsto THC spada u opojnu drogu.

Pročitajte još:

Kada je reč o biljkama koje su novembra 2019. godine zaplenjene na „Jovanjici“, većina analiziranih sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC u sebi, što je dovoljno da se, po zakonu, smatra opojnom drogom.

Foto: Newsmax Adria

Ipak, pojedine sadrže i do nekoliko puta više procenta THC-a. Prema podacima iz optužnice protiv Koluvije i ostalih optuženih, pojedini analizirani uzorci imali su u sebi 0,71 odsto, 2,58, 4,93, ali i 11,8, 12,63, pa čak i 17,54 odsto koncentracije tetrahidrokanabinola (THC).

Operativna saznanja o Koluviji

Možda još bitnija činjenica jeste iskaz načelnika Četvrtog odeljenja MUP Srbije za droge, Slobodana Milenkovića. Milenković je u svom iskazu pred Tužilaštvom za organizovani kriminal izjavio da je imao ranija saznanja da je Koluvija diler.

Foto: minrzs.gov.org.

„Posle Velike Plane, negde pred ulazak u Jagodinu, velikom brzinom ga je preteklo vozilo marke „audi“, kojim je upravljao Miloš Tofilović, dok se na suvozačevom mestu nalazio Predrag Koluvija, bio je prilično agresivan, pokazivao je neke znakove rukama. On je zajedno sa kolegama zaustavio vozilo Koluvije, prilikom zaustavljanja prišao je suvozačevom mestu, Koluviji, koji je na zahtev da pokaže ličnu kartu pokazao službenu legitimaciju. Kada ga je upitao odakle mu legitimacija, isti je izjavio da je izdata od strane kabineta ministra unutrašnjih poslova. Nakon toga, pristupili su proverama i s obzirom da je njemu okrivljeni Predrag Koluvija poznat kao prodavac opojne droge, u verodostojnost isprave je posumnjao istog trenutka pa su ga sa njegovim vozilom vratili za Beograd, zajedno sa vozačem Milošem Tofilovićem“, izjavio je 2019. godine Milenković pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Veze s narkoticima

Takođe, pojedini opuženi u slučaju „Jovanjica“ odranije su poznati policiji zbog povezanosti sa narkoticima. Tako se optuženi Sergej Mrđa, koji se trenutno nalazi na međunarodnoj poternici zbog slučaja „Jovanjica“ i ranije dovodio u vezu s drogom. On je 2011. godine prvi put pao u ruke policije, doduše Mađarske jer je pokušavao da uveze tridesetak kilograma skanka u Mađarsku.

Pročitajte još:

Čak je i inspektor Milenković izjavio da su optuženi Zdravko Milošević i Stevan Holić bili direktni prodavci opojne droge. Njegovo odeljenje je ta saznanja imalo još ranije i kaže da su čekali „pravi trenutak da vežu priču i to su uradili, što je sada svakako verifikovano“.

Nikada ne bi ugledala svetlost dana

Inače, afera „Jovanjica“ nikada ne bi ugledala svetlost dana da nije bili opozicionog političara Miroslava Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksić je na konferenciji u Skupštini obavestio javnost da je u okolini Stare Pazove pronađena plantaža marihuane, da je zaplenjena rekordna količina droge, te upitao MUP zbog čega nije obavestio javnost o tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare