Foto: Oliver Bunić/Nova.rs

Sahrana ubijenog škaljarca Gorana Vlaovića ponovo je u fokus javnosti vratila likvidacije na grobljima, ali i kako se kriminalci štite od eventualnih napada prilikom ispraćaja svojih bliskih saradnika. Nedeljnik "Vreme" u novom broju podseća na sahranu Dragoslava Miloradovića, ubijenog kuma Luke Bojovića, koga je tog toplog junskog dana, okružen sa telohraniteljima i crnim kišobranima, na večni počinak ispratio Veljko Banović Votka.

Sahrane pripadnika kriminalnih klanova postale su visokorizični događaji, o čemu svedoči i sahrana škaljarca Vlaovića, koja je najpre odložena iz bezbednosnih razloga, a potom i održana. Kako piše „Vreme“, likvidacija na sahrani prvi put je u istoriji srpskog podzemlja zabeležena 14. januara 2017. godine u Sopotu, kada je hicima iz snajpera, dok se vraćao sa sahrane, ubijen Milomir Jovanović (46), blizak Dejanu Stojanoviću Keki, nekadašnjem vođi novobeogradskog klana.

Pročitajte još:

Od tada, sahrane su postale visokorizični događaji, a tako je bilo i prilikom ispraćaja Dragoslava Miloradovića 2018. godine.

„U sećanju je ostala slika kada je tokom toplog junskog dana 2018. godine, tokom sahrane Miloradovića, za kovčegom išao i muškarac okružen telohraniteljima i zaklonjen sa nekoliko crnih kišobrana. Bio je to Veljko Banović Votka, pored Filipa Koraća, takođe bliskog saradnika Luke Bojovića. Prema rečima očevidaca, crni kišobrani zapravo su bili otporni na metke i najčešće se koriste za zaštitu državnika. Osim što se sumnjalo da je Banović, dok je bio u povorci, na nišanu snajpera, kasnije se ispostavilo, da ga je nadgledala i policija“, navodi „Vreme“.

A ko je Banović?

Banović je kasnije, tačnije 2018. godine, uhapšen u Holandiji, u saradnji srpske i holandske policije zbog trgovine kokainom i pranja novca.

Kako su mediji pisali, njegovo ime u javnosti se prvi put pominjalo 2007. godine kada je, zajedno sa Lukom Bojovićem, uhapšen zbog sumnje da je sakrivao vođe „zemunskog klana“, Mileta Lukovića Kuma i Dušana Spasojevića Duću.

Foto:EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Bojović i Banović su oslobođeni ovih optužbi zbog nedostatka dokaza, a nakon toga je usledilo suđenje za nelegalno nošenje oružja, posedovanje droge i falsifikovanje dokumenata. U tom postupku Votka je nepravosnažno osuđen na 18 meseci zatvora.

To nije jedini postupak. Zbog šverca kokaina i heroina 2010. godine je osuđen na šest i po godina robije.

Inače, Banović je u Srbiju retko dolazio, navodno poslednji put upravo zbog sahrane Bojovićevog kuma i svog druga Dragoslava Miloradovića, koji je likvidiran ispred svoje perionice na Karaburmi.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Već tada, Banović je, kako su mediji pisali, bio na policijskoj opservaciji. Njegovo kretanje i kontakti su praćeni kako bi se ušlo u trag kriminalnim aktivnostima kojima se, kako se sumnjalo, bavi.

VIDEO: Uhapšeni članovi kriminalne grupe u Beogradu osumnjičeni za više krivičnih dela

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar