Foto: Uprava policije

Bespilotna letelica kojom je pokušan šverc devet kilograma marihuane preko Skadarskog jezera, koji je policija primetila i oduzela, pokazatelj je da je ovaj sistem krijumčarenja, inače rasprostranjen širom sveta već godinama, zakucao i na vrata Balkana. Da su krijumčari spremni da prate tehnološki napredak u cilju izbegavanja kontrola i krivične odgovornosti, da su prilagodljivi novim trendovima i da ne prezaju ni od čega, dokazuju slučajevi u kojima vredne pošiljke narkorika preleću rigorozne kontrole.

Crnogorska policija saopštila je pre nekoliko dana da je oduzela bespilotnu letelicu, takozvani dron, koji je uočen tokom planske osmatračke aktivnosti u vezi suzbijanja prekograničnog kriminala u akvatoriji Skadarskog jezera, a kretao se iz pravca Bajze u pravcu rejona Kodre. Kako su saopštili, za dron je bilo privezan PVC paket sa devet pakovanja marihuane, ukupne težine devet kilograma.

„U koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici policija preduzima dalje mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikacije lica koja su počinila krivično delo“, navodi se u saopštenju policije. Uprkos tome što više informacija o samoj letelici nema, na fotografijama koje je objavila policija može se videti da je reč o prostijem dronu, znatno jednostavnijem od onog koji koriste kriminalne organizacije u drugim državama, te da je paket bio privezan kanapima za samu konstrukciju letelice. Na ovakve vidove šverca upozoravali su stučnjaci posebno u vreme početka pandemije, kada u velikom broju država zbog mera protiv korona virusa nije bilo moguće izlaziti iz svojih domova.

Dron sa rasponom krila od 4 metara

Jula prošle godine španska policija je zaplenila ogroman dron, do tog trenutka najveći tog tipa, koji je upotrebljivan za krijumčarenje narkorika u Evropi. Ispostavilo se da je ova bespilotna letelica pripadala francuskoj bandi koja je švercovala narkotike ilegalno dopremljene iz Maroka u Španiju, preko Gibraltara. Kako su tada pisali mediji, dron ovih dimenzija ozbiljno je uzdrmao bezbednost vazdušnog prostora.

Raspon krila mu je oko četiri i po metra, a nosivost čak 150 kilograma, dostiže brzinu oko 170 kilometara na visini od 2.000 metara, a u vazduhu se može zadržati čak sedam sati! Španski „La Pais“ izvestio je tada da je dron mogao da leti automatski, da je mogao da menja pravac i da mu nije potrebna nikakva posebna pista da bi sleteo, a utvrđeno je da je proizveden u Kini i da je plaćen 150.000 dolara! Kako su precizirali, narkotici se u ovakve letelice pakuju u njen nos, tačnije u prostor u kom obično stoji kamera sa pratećom operomom.

Ova policijska akcija izvedena je na području Malage, gde je grupa osumnjičenih želela da duž Kosta del Sol uspostavi svoje pozicije za šverc droge iz Afrike. Uhapšene su četiri osobe.

Meksički karteli pioniri u poslu s dronovima

Brutalne borbe meksičkih kartela koje decenijama potresaju ulice tamošnjih gradova, sa ekspanzijom novih tehnoloških odgovora, preselile su se na nebo jer osim što se bespilotnim letelicama prenose narkotici, one su postale i ubojito oružje koje se već duže koriste u ratom zahvaćenim produčjima. U januaru 2021. godine agent granične konrole rekao je da je došlo do blagog porasta aktivnosti dronova u okruzima koji se nalaze na granici.

Član jednog meksičkog kartela, koji je pristao da govori za Insajder, ispričao je da ga za upravljanje ovakvom letelicom prlaćaju 350 dolara, ali da istovremeno i podučava druge za taj posao.

„Oni se kupuju u SAD, u Kaliforniji, ili preko interneta. To su normalni dronovi koji mogu leteti nešto duže i imaju mogućnost prenošenja tereta. Koristimo C4 eksploziv koji je malo teže napraviti, a u jednostavnijem obliku lepimo ručne granate za dron i uklanjamo sigurnosnu polugu, to jest osigurač“, objasnio je mladić čije ime nije otkriveno.

Osim eksploziva, čest teret dronova su upravo nakotici, koji se švercuju iz Meksika preko granice Sjedinjenih Američkih Država. Prva zaplena „narkodrona“ bila je na granici Kalifornije sa Maksikom još 2015. godine, a njim je tada prenošen heroin. Tokom narednih pet godina, prijavljeno je 170 takvih incidenata. Tako je na primer u februaru prošle godine agent granične policije pronašao je dron sa dve vreće metamfetamina koji se srušio na krov preduzeća u San Isidru.

Glavni cilj ovih dronova jeste da sa nalepljenim paketima prelete granični zid iz Meksika.

„Dronovi su obično namenjeni manjim pošiljkama, za veoma male količine droge i odrađuju se uglavnom ture više puta nedeljno. Počinje se malo po malo, ali na kraju imate veliku količinu narkotika“, zaključuje sagovornik Insajdera.

Bonus video: Obračun bandi na plaži u Meksiku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare