Kamenovana osnovna škola u selu Birač kod Vitine

Hronika 22. dec. 202021:52
Podeli:
Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Osnovna škola "Mladen Marković" u Vitini, izdvojeno odeljenje škole u mestu Birač, koju pohađaju srpska deca kamenovano je danas u popodnevnim časovima.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, nepoznate osobe su kamenicama su gađala ovu obrazovnu ustanovu koja koja se nalazi u multietničkom naselju Binač u opštini Vitina. Tom prilikom razbijeno je više prozora na školi, a vandali su pokušali da obiju i ulazna vrata.

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih institucija u Prištini da bez odlaganja otkriju i privedu pravdi počinioce ovog vandalskog čina čije su mete bila i maloletna deca.

Svedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na Kosovu i Metohiji. Nakon današnjeg neosnovanog hapšenja penzionera Svetomira Bačevića u Peći, sada su se na meti našla i srpska deca, a tek pukom srećom niko nije povređen.

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

„Ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod u južnoj pokrajini i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju jednog multietničkog društva na Kosovu i Metohiji. Zbog toga očekujemo i od međunarodnih predstavnika da pošalju jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano, a upravo ovakvi divljački ispadi mogu imati dalekosežne konsekvence u jednoj multietničkoj sredini. Apelujemo na Srbe da ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama koje imaju za cilj da izazovu našu neodmerenu reakciju, a država će iznaći način da osigura njihovu bezbednost“, kaže se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Komentari

Vaš komentar