Foto: Shutterstock

Jedna fotografija sa letovanja na društvenim mrežama ili nesmotrena objava mogli bi vas debelo koštati ukoliko se nađete na meti provalnika koji želi da iskoristi vaše odsustvo tokom letnjih odmora. Kako je letnja sezona počela, očekuje se da će milioni naših građana barem na kratko napustiti svoje domove. Šta treba uraditi kako se ne bismo našli na radaru provalnika i kako bismo sprečili veće havarije u našem odusustvu?

Podaci objavljeni ranijih godina ukazuju na to da se samo u Beogradu godišnje dogodi oko 2.000 provala u stanove, što je oko pet, šest stanova dnevno. Taj broj, kako su pisali beogradski mediji, veći je tokom letnjih sezona, pa je tako proteklih godina bilo i do 15 provala dnevno. Razlog tome se krije u podatku da veliki broj građana, makar na nekoliko dana, napuštaju svoje domove, čime oni postaju laka meta provalnika.

Foto: Shutterstock

Nekoliko je znakova koje će provalnicima ukazati na to da u stanu niko nije boravio izvesno vreme. To mogu biti objava na društvenim mrežama, puno poštansko sanduče, spuštene roletne i konstantno ugašeno svetlo…

Kao verovatno najsigurniji način da obezbedimo svoje stanove stručnjaci predlažu postavljanje alarma ili sigurnosnih kamera, tako da u svakom trenutku možete u potpunosti biti sigurni da niko nije ulazio u vaš dom.

„Provalnici sa godinama postaju sve veštiji i gotovo da ne postoje vrata ili brava koju ne mogu da provale i uđu na stan. Alati koji se koriste prilikom obijanja vrata lako su dostupni, a mogu se pronaći i na internetu po prilično povoljnim cenama. Problem predstavlja i to što se sada na Jutjubu može pronaći na desetine video-snimaka koji nas uče kako da provalimo različite sigurnosne sisteme“, objašnjava nam vlasnik jedne firme koja se bavi video-nadzorom, dodajući da sigurnosne kamere i alarmi svakako jestu najbolja zaštita jer većina modernih uređaja sada odmah obaveštava ukoliko vam se neko nađe u stanu dok ste odsutni.

Foto: Shutterstock

Ukoliko niste u mogućnosti da se oslonite na ova tehnološka rešenja, nije zgoreg okrenuti se ka nešto tradicionalnijem načinu – komšijama. Iako se kult komšiluka u poslednje vreme polako gasi u Beogradu, stručnjaci tvrde da je upravo on najbolji saveznik u borbi sa sezonskim provalnicima jer umesto vas sused može isprazniti vaše poštansko sanduče, povremeno podići roletne na prozorima, upaliti svetlo u večernjim satima i slično…

Bilo bi dobro i ukoliko je moguće suzdržati se od objava na društvenim mrežama u kojima se jasno naglašava da nismo kod kuće ili tačan datum kada odlazimo i vraćamo se. Korisnici takvih platformi se često opuštaju, a mreže definitivno poslednjih godina predstavljaju izvor informacija za počinioce krivičnih dela.

Kako sprečiti havariju?

Odavno je poznato da se iz kuće ne izlazi, posebno ne na duži vremenski period, ukoliko se iz štekera ne isključe šporet, veš mašina i bojler. Na taj spisak treba dodati još jedan uređaj koji je sve češći uzročnik plamenih stihija u kojima nestaju čitavi stanovi, a to je punjač. Bilo da je reč o uređaju koji puni telefon ili laptop računar, ukoliko je stalno uključen u struju, u kombinaciji sa lošim instalacijama, može izazvati požar, kao što je to nedavno bio slučaj u stanu u Ulici Vojvode Stepe na Voždovcu.

Eksplozija plinske boce u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Još jedna loša strana ostavljanja punjača telefona uključenog u struju jeste to što može povećati vaše račune za struju. Čak i kada vaš telefon nije spojen na punjač, sam punjač i dalje troši energiju. Dakle, ako ga ostavite uključenog sve vreme, mogli biste uzalud da potrošite mnogo novca na račun za struju.

Bonus video: Požar na Terazijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar