Veljko Belivuk Foto:Petar Marković

Grupa vođe navijača Partizana, Veljka Belivuka, koja se dovodi u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih dela, među kojima su i ubistva, od ranije je poznata srpskoj javnosti po brojnim postupcima koji su se protiv njenih pripadnika vodili. Ipak, ono što je pomenute postupke obeležilo jeste nestajanje dokaza iz istraga, za koje niko dosad nije odgovarao.

Možda najverniji primer misterioznih nestanaka dokaza jeste slučaj ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, u centru Beograda, 30. januara 2017. godine.

Pročitajte još:

Milošević je ubijen nedaleko od zgrade u kojoj je stanovao u samom centru grada, a zbog zločina je posle samo nekoliko dana uhapšen vođa navijača grupe „Principi“, tada „Janjičari, Veljko Belivuk.

Iako se najpre sumnjičio za krivično delo ubistvo, ubrzo je došlo do izvesnih promena, koje su bacile potpuno novo svetlo na ceo slučaj.

Tako je on, nakon šestomesečne istrage, optužen samo za pomaganje u zločinu, da bi posle suđenja bio oslobođen krivice.

Razlog oslobađanja bio je upravo DNK trag pronađen nakon ubistva, a koji je naknadno misteriozno nestao.

Sporan je bio nalaz sudske veštakinje Milice Keckarević Marković koja je radila na najvažnijim dokazima protiv Belivuka – tragovima njegovog DNK. Ona je ispričala da je na čaurama sa lica mesta pronađen trag nepoznate muške osobe, a da je Belivukov trag bio na bravi gepeka automobila korišćenog prilikom ubistva.

Na ovom tragu, međutim, postojao je i DNK druge osobe zbog čega su advokati tvrdili da je dokaz zbog toga nedovoljno čvrst.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U njenom konačnom izveštaju nije se pominjalo da je Belivukov genetski materijal pronađen i na kapiji zgrade u kojoj je stanovao Milošević, iako je to pisalo u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu.

Ona je potom rekla da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka.

„Pogrešno sam razumela i zapisala informacije iz policije“, izjavila je tada.

Iz njenog svedočenja otkriveno je i da neki od prikupljenih dokaza nisu mogli da budu korišćeni na sudu pošto ih je kontaminirao policajac tokom uviđaja. Zasad nije poznato o kojim se tačno dokazima radi.

Pročitajte još:

Sa druge strane, ovo nije jedini slučaj kada su nestajali dokazi. Tako je Vojni sindikat Srbije početkom februara 2017., podneo krivičnu prijavu protiv brigadnog generala Zorana Veličkovića i potpukovnika Dejana Nikolića, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i omogućili tada već ubijenom Aleksandru Stankoviću i Belivuku da koriste strelište i municiju Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

„Oni se sumnjiče i da su u periodu od februara do juna 2016. godine licima iz kriminogene sredine, javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja, kao i drugim licima koji nisu pripadnici Vojske Srbije, omogućili da u vanredno vreme koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanja iz vatrenog oružja“, naveli su u saopštenju iz ovog sindikata.

Ipak, Osnovno tužilaštvo u Pančevu obustavilo je postupak, jer nije moglo da utvrdi da li su navodi sindikata tačni zbog toga što su pojedini dokazi nestali.

Bivši policajac Milan Dumanović za list Nova kaže da ovi slučajevi, odnosno to ko je sakrio dokaze, neće biti rasvetljeni, jer ne postoji politička volja za tako nešto.

“Do istine ćemo doći tek kada bude smenjen ovaj mafijaški režim. Mi imamo situaciju da ispaštaju policajci na nižim pozicijama, a oni koji su to naredili su zaštićeni. Kao u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, sve je svaljeno na policajca, koji je pod prisilom rekao da je uništio dokaze. Tako isto i za Savamalu, oni koji su naredili policajcima da postupe tako su zaštićeni, odnosno nisu odgovarali”, kaže Dumanović i dodaje:

Milan Dumanović, emisija Utisak nedelje
Milan Dumanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Institucije su zarobljene i ne mogu da istraže pomenute slučajeve, jer ne postoji politička volja. A bez nje ne mogu ništa da učine”, dodaje naš sagovornik.

Iščupane dve strane

Inače, Osnovno tužilaštvo u Pančevu, povodom korišćenja strelišta u tom gradu, od strane kriminalne grupe Veljka Belivuka, iznelo je zanimljive podatke, usled kojih je došlo do odbacivanja krivične prijave.

„Proverama navedene evidencije utvrđeno je da nije nigde evidentiran ulazak navedenih lica, mada je utvrđeno da u knjizi poslova nedostaju dve strane, list koji je evidentiran brojem 21. za dane od 10-13 jun 2016. godine“, navela je tužiteljka Željka Nikolaidis u rešenju o odbacivanju prijave, dodavši i da su video zapisi za period februar-jun 2016. presnimljeni novim.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića godinama unazad je bila zaštićena i bila strah I trepet na južnoj tribini Partizana.

BONUS video: Vučić i grupi Veljka Belivuka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare