Foto: Zoran Loncarevic/Nova.rs

Policijska uprava zagrebačka objavila detalje akcije "Exotic" kojom je razbijena narko grupa, a uhapšeno je 13 osoba. U razbijanju ovog narko klana učestvovale su policije Hrvatske, Slovenije i Srbije, ali i još četiri države.

Podsetimo, Dejan Markus (43), Beograđanin sa zagrebačkom adresom koji se proslavio u srpskoj emisiji „Kuvati sa srcem“, a koji je pre mesec dana uhapšen u Sloveniji s tri kilograma tečne amfetaminske baze, jedan je od osumnjičenih u najnovijoj akciji policije i Uskoka.

Policije Hrvatske Slovenije, Srbije, Holandije, Nemačke, Austrije i Švajcarske sproveli su zajedničku akciju. Tako je u Zagrebu uhapšeno devet osoba zbog sumnje da su članovi kriminalnog klana i da su proizvodili i dilovali drogu. Istovremeno na području Republike Slovenije uhapšene su dve osobe.

Foto: Vesna Lalić

Tokom istrage koja je trajala godinu dana ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto: 9,047.38 grama kokaina, 4,177.5 grama amfetamina, tri  litre amfetamina u obliku baze, 6.356 grama marihuane, 295 tableta droge MDMA, 30.178 grama punila za povećanje mase droge (paracetamol, manitol), 7.5 rastvora manitola, 23 digitalne vage za precizno merenje mase, tri automobila s preuređenim mestima za skrivanje i preivoz droge, metalna hidraulična presa s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje te značajni novčani iznos u evrima i kunama za koji se sumnja da je stečen preprodajom droge.

Kriminalno udruženje je predvodio 58-godišnji hrvatski državljanin, tako što je kordinisao rad sedam državljana Hrvatske i dva državljana Republike Slovenije starosti između 25 i 53 godina, s ciljem kontinuirane nabavke i krijumčarenja kokaina i amfetamina s područja Kraljevine Holandije na područje Slovenije i Hrvatske, a potom i daljnju prodaju za potrebe narko tržišta Švajcarske, Austrije i Hrvatske.

Članove ovog zločinačkog udruženja sumnjiči se da su od 19. marta 2019. do 6. marta 2020. godine, u ukupno dvadeset i jedan navrat, s područja Holandije u Sloveniju i Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina.