Zaplenjen heroin luka Ploce Hrvatska
Zaplenjen heroin Foto:PU dubrovačko-neretvanska

Zaplena 575 kilograma kokaina visoke čistoće u hrvatskoj luci Ploče, koji je iz Južne Amerike pristigao brodom i, prema informacijama policije, namenjen je ovdašnjem tržištu, još jednom je potvrdila snažne švercerske veze i rute Južne Amerike sa Evropom. Ovog puta dileri su zaobišli luke u Španiji i Portugalu, kao i one u Grčkoj, i skupoceni tovar su isporučili direktno u Hrvatskoj.

Hrvatska policija pratila je tovar sa bananama koji je doputovao u Hrvatsku iz Ekvadora, odakle je krenuo pre oko dva meseca. Banane je naručila kompanija iz Bosne i Hercegovine, sa tuzlanskog područja, zbog čega je hrvatska policija zatražila saradnju sa kolegama iz BiH.

Dubrovačka policija je tovar vrebala još od kraja marta. Kokain je bio sakriven u podu, u „sendviču“ između dva lima i trebalo je da napusti teritoriju Hrvatske najverovatnije sa tovarom banana. Pošto je postojala mogućnost da kontejner fizički napusti pločansku luku, nije bilo prostora za čekanje i policija je odlučila da započne akciju: u potrazi su korišćeni psi tragači, a izvađeno je oko 500 kilograma kokaina, dok su kontejner i brod, koji je plovio pod zastavom strane zemlje, napustili su pločansku luku.

Ono što policiji u ovom trenutku predstavlja najveći rebus jeste ko je trebalo da preuzme kokain, čija je vrednost procenjena na 65 miliona evra, dok bi se taj iznos prilikom ulične prodaje, popeo na vrtoglavu sumu od 1,5 do 2 miliona evra.

Policija zbog toga nastavlja da prati dešavanja u hrvatskom i bosanskom narkotržištu jer nije isključeno da bi nakon zaplene skupocenog belog praha moglo doći i do obračuna.

Zašto hrvatska luka?

Hrvatska luka Ploče već duže vreme je označena kao jedna od ulaznih tačaka kokaina u Evropu. Tek sada je planirana nabavka RTG uređaja, kojim bi se mogla omogućiti efikasnija kontrola kontejnera. U poslednja tri meseca, kako piše hrvatski Jutarnji list, „sidrište“ je nekoliko pošiljki drogi.

Preko pločanske luke prvo je stigao kokain krajem januara zaplenjen u Metkoviću. U akciji hrvatske policije u Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59) zvani Haš, kog su u medijima okarakterisali i kao „neretvanskog kralja kokaina“, a njegova ekipa, u čijim redovima je bio i jedan italijanski državljanin, tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina.

Interesantno je i da je jedan od značajnijih osoba u švercerskom lancu bio i carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki pušteni kontejner, kako tvrdi USKOK, dobijao po 40.000 evra!

Zaplenjen heroin luka Ploce Hrvatska
Zaplenjen heroin Foto:PU dubrovačko-neretvanska

U subotu 6. marta policija je zaplenila 73 kilograma kokaina i uhapsila Olivera Čokaru (46) koji je u svom „audiju“ nadzirao izvlačenje droge iz kontejnera, za šta su druga dvojica osumnjčenih Anđelko Oršulić (35) i Goran Bebić (41) trebali da dobiju, kako se sumnja, po 50.000 evra.

Niko od uhapšenih, prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, koji su „pali“ u prethodnim zaplenama, nije direktno povezan i sa ovom pošiljkom. Dubrovačka policija, međutim, analizira sve što je vezano za ovaj tovar kokaina. Ko je bio krajnji kupac, za sada nije poznato i ostala je otvorena mogućnost da bi to mogla biti neka zapadnoevropska država, ali je isporuka preko nekih od ustaljenih evropskih luka bila visokoriznična.

Evropske luke primamljive švercerima

Godinama unazad se sve više priča o tome koliko su kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana ojačale u Južnoj Americi. Od kurirskih i poslova obezbeđenja koji su mahom odrađivali osamdesetih godina, brzo su se popeli na hijerarhijskoj lestvici i zauzeli rukovodeće pozicije.

Samim time, „naši“ ljudi su se pozicionirali na sam „izvor“ kokaina, čime ne samo da mogu da kontrolišu i upravljaju pošiljkama, već su sebi značajno smanjili cene transporta i povećali profit. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je svakako najprimamljivija najveća luka u Evropi, u Roterdamu.

„Pošto je globalno središte za distribuciju kvarljive robe (naročito cveća, voća i povrća), holandske kompanije su veoma iskusne u brzom prenosu velike količine proizvoda. Međutim, zbog brzine i efikasnosti mnogi kontejneri ostaju nepregledani. To je savršena postavka za šverc droge“, navedeno je u izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (Gi Toc) pod nazivom „Transnacionalna hobotnica, Globalna žarišta organizovanog kriminala sa Zapadnog Balkana“.

Ilustracija kokain
Ilustracija kokain Foto:EPA-EFE/Fernando Villar

Pored Holandije, veliki broj naših je prisutan i u Španiji, u lukama poput Valensije i Alherisasa, koja, osim povoljnog geografskog položaja pruža odličnu infrastrukturu i povoljne prilika za pranje novca. Upravo u Valensiji je 2012. godine uhapšen Luka Bojović zajedno sa Vladimirom Milosavljevićem i Sinišom Petrićem.

U tom gradu je 2014. godine iz stana Gorana Radomana nestalo oko 200 kilograma kokaina, zbog čega su pokrenute razmirice unutar kotorskog klana koji je nakon toga podeljen u dve zaraćene grupe – škaljarsku i kavačku, a taj sukob bukti i danas i do sada je odneo više od 50 života.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare