Foto:Nova.rs; privatna arhiva

Nakon pokušaja samoubistva sedamnaestogodišnjeg N. Ž. iz okoline Trstenika, koji je izmakao stolicu profesorki 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku i koga procesuira Više javno tužilaštvo u Kruševcu zbog teškog incidenta, školski psiholog Branka Tišma u razgovoru za portal Nova.rs navodi da sada imamo situaciju da se dete suočava sa strašnim posledicama učinjenog.

Kako dodaje naša sagovornica, izuzetno je osetljivo pričati uopšte o ovoj temi, pogotovu posle postupka dečaka.

„Kada se dogodi ovako nešto onda mora da se preduzmu sve preventivne mere. Sve informacije koje sada izlaze, škola je trebalo da zna i da vodi računa o tom detetu pre nego što je došlo do ovakve situacije. Sigurno je i ranije bilo nekih situacija koji su bili znaci upozorenja“, navodi školski psiholog.

Sa druge strane, kako dodaje Tišma, vidimo i koliko su deca neodgovorna i koliko je sve ovo za njih virtuelno.

Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

„Oni ne shvataju da kada urade nešto, to ima i svoje posledice koje nisu lake i jednostavne i koje povlače za sobom i neke odgovornosti. Ako se u trenutku događanja tih nemilih scena ne nađe neko odrastao, stariji, koji može da zaustavi to, oni nastavljaju sa tim svojim aktivnostima ne shvatajući da to ima svoje posledice i za druge ljude“, navodi ona.

O samom činu maloletnog učenika, školski psiholog navodi da je sam taj čin jako težak.

„Mi prepoznamo uzroke kad se dogodi nešto ovako strašno, a trebalo je svi pre toga da reaguju. Svi se moraju suočiti sa situacijom koja nije smela da se dogodi i da svako nosi deo svoje odgovornosti. Moramo da naučimo decu da se zaustave i da negde moraju postojati granice u našem ponašanju i ponašanju drugih u našoj socijalnoj sredini“, zaključuje Tišma.

Pročitajte još:

Podsetimo, slučaj nasilja nad profesorkom u Trsteniku, od strane učenika među kojima je bio i N. Ž., uznemirio je javnost u Srbiji. Učenici su profesorku maltretirali, da bi joj u jednom trenutku izmakli stolicu, nakon čega je ona pala na pod. Kako je ranije pisao naš portal, njegov otac je nakon incidenta dostavio školi izveštaj o psihičkom stanju sina.

„Direktor nas je informisao da je roditelj doneo nekakvu lekarsku dokumentaciju u kojoj piše da dete ima psihičkih problema zbog pretrpljene traume iz detinjstva. Ali, nismo imali uvid šta je u njoj tačno pisalo”, rekao je ranije jedan od zaposlenih u Tehničkoj školi u Trsteniku.

KAKO POTRAŽITI POMOĆ
Ako nisi siguran kome da se obratiš za pomoć, a osećaš da ti je potrebna, za početak, imaj na umu da je tvoj lekar opšte prakse u mogućnosti da te uputi stručnjaku za mentalno zdravlje i konsultovanje s njim je prvi korak ka lečenju. Ipak, ukoliko iz nekog razloga ne možeš tim putem, u nastavku su navedena mesta i ljudi koji te mogu uputiti ili koji pružaju dijagnostičke i terapijske usluge za depresiju.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

PRVA POMOĆ

Psihocentrala

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

Paunova 2; telefon: 011/2666 166, 011/2664 555

BONUS VIDEO: Odgovor profesorke iz Trstenika na pitanje novinara govori kakvo je stanje prosvete u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare