ilustracija Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; shutterstock

Pop nije pop, ni popadija nije popadija, a mašta kriminalaca ponekad nema granice. Ovo su neki od najneverovatnijih slučajeva koje je policija zabeležila poslednjih decenija i svaki izgleda kao da je zapravo reč o filmu snimljenom u Holivudu.

Bio je to Badnji dan 2004. godine, kada su u ekspozituru „Rajfajzen banke“ u Glavnoj ulici u Zemunu ušla trojica sveštenika. U mantijama, sa kamilavkama na glavi, dugim bradama. Ali, tada su ispod mantija, umesto biblije i krstova, izvadili automatsko oružje, a umesto molitve jedan od njih je izgovorio: „Hristos se rodi, ovo je pljačka!“.

Pročitajte još:

Zapanjeni ljudi nisu pružali otpor, što od šoka, što kada su ugledali oružje. Ruke je digao i radnik obezbeđenja koga su „popovi“ razoružali.  U pitanju su bili profesionalni pljačkaši, članovi grupe koja je brojala osam osoba. Zapretili su zaposlenima da će pucati i naterali su ih da otvore sef. „Sveštenici“ su tačno znali šta rade i oteli su pozamašnu sumu novca, oko 100.000 evra, četiri miliona dinara, oko 20.000 dolara, 11.000 švajcarskih franaka.

Razbojnici u mantijama su mislili na sve, pa su tako poneli i snimke kamera za video nadzor, ali su napravili malu grešku, jer su na jednu video kasetu zaboravili, tako da je policija raspolagala snimkom.

Ilustracija: Shutterstock

Članovi ove grupe najzad su uhapšeni 2006. godine. Na teret im se stavljao niz pljački i teških krađa. Ukupno su osuđeni na 19 godina i 10 meseci, ali je zanimljivo da za jedno delo koje im se stavljalo na teret nisu – upravo za pljačku banke na Badnji dan 2004. godine.  Vođa te grupe Milovan Vesković, osuđen je na četiri i po godine. 

Skank i sveštenik za volanom

Posle dojave da će u jednom „pasatu“ u februaru 2018. biti transportovana veća količina „skanka“ (posebne vrste marihuane), policija je postavila zasedu u okolini Čačka. „Pasat“ je naišao, ali je za volanom bio sveštenik, a do njega je sedela njegova žena – popadija. Iako im je to bilo čudno, policajci su ipak zaustavili automobil, jer je informacija koju su dobili bila pouzdana.

Nije im dugo trebalo da pronađu ono što su tražili, pakete u kojima je ukupno bilo 27 kilograma droge, poreklom, navodno, sa Kosova.

Foto:OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Sveštenik iz Požege, Milan Jordović je uhapšen, kao i žena koja je bila u njegovom društvu. Kao što propisi nalažu, pozvana je policajka koja je trebalo da pretrese uhapšenu žensku osobu. Tada je došlo do obrta.

Ispostavilo se da je popadija zapravo Zoran Marinković, bivši veroučitelj iz Požege, koji je bio maskiran kao žensko, da bi bili manje sumnjivi. Ipak, trik im nije uspeo.

Milana Jordovića je sud osudio na godinu dana kućnog zatvora, a sud Srpske pravoslavne crkve ga je lišio čina i isključio iz crkvene zajednice na sedam godina. On danas živi u Francuskoj. Na godinu dana kućnog zatvora osuđen je i bivši veroučitelj Zoran Marinković.

Doktor Dabić

Najpoznatiji kameleon se zapravo nije ni krio. Naprotiv. Čudni osobenjak, sa debelim naočarama na očima, dugom belom bradom i sedom kosom koju je vezivao na vrhu glave u kiku, godinama je sedeo u lokalnoj kafani „Luda kuća“ u novobeogradskom Bloku 45. To je bila kafana starog tipa, sa kariranim stoljnacima, u kojoj se često skupljaju lokalci i čudaci, tako da se posle izvesnog vremena niko nije čudio na pojavu Dragana Davida Dabića, „doktora alternativne medicine“.

Radovan Kardžić
Radovan Kardžić Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

U zemlji astrologa, numerologa, vidovnjaka bioenergetičara, doktor Dabić se potpuno uklopio i izgradio svoj alter ego. Ne samo da se nije krio, već se pojavljivao i na raznim tribinama, pa i danas postoje snimci na kojima se vidi taj „čudak“. Ono što mnogi nisu znali do 2008. godine je da je to pravi doktor, ali doktor psihologije, radni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Kada se obrijao i ošišao, izronilo je staro lice. Lice čoveka koji je u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu osuđen na doživotu robiju zbog ratnih zločina.

Ubice dostavljači, radnici

Koliko su kriminalci domišljati, najbolje pokazuju slučajevi koji su se dogodili proteklih godinu i po dana. Naime, navijača sa Banjice, Luku Perenčevića, ubio je napadač koji je bio maskiran u dostavljača hrane. Nosio je torbu za dostavu, a imao i skuter kojim se dovezao do mesta zločina.

Luka Perenčević (levo) Foto:privatna arhiva

Kako nije bio sumnjiv, to mu je pomoglo da priđe žrtvi bez muke, a potom i pobegne. Do danas nije uhapšen.

Ne treba zaboraviti i slučaj ubistva vlasnika kafića „Ritual“ na Novom Beogradu, Luke Žižića.

Mesto ubistva kafe Ritual Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Žižić je ubijen 28. aprila prošle godine, naočigled brojnih svedoka. Kobnog dana, napadač je ušao u lokal „Ritual“, čiji je vlasnik Žižić, obučen u radnički kombinezon, sa kačketom na glavi i tamnim rukavicama.

Zatražio je da ode do toaleta, a potom je u povratku izrešetao Žižića naočigled brojnih očevidaca koji su se zatekli u kafiću, a celu likvidaciju snimile su nadzorne kamere.

Maskirao se u starca

Ubica koji je likvidirao Zorana Uskokovića (22) u beogradskom naselju Kanarevo brdo 2021. godine, takođe se maskirao, što su zabeležile kamere za video-nadzor koje su snimile sam čin likvidacije.

Zoran Uskoković Foto:printscreen/facebook.com/zoran.uskokovic.7

Maskirani napadač, nosio je šubaru na glavi i bio je obučen u crni mantil, a pomagao se štapom dok je hodao. U jednom trenutku, kada se približio Uskokoviću, izvadio je pištolj i ubio ga, a potom se mirno udaljio.