Foto:EPA-EFE/STR

Trojica Srba koji su uhapšeni prekjuče u Prištini nakon što su kupili pet amblema „UÇK“, a potom i pušteni, kod kuće su u Nišu. Istraga je i dalje u toku. Dok se terete za dela u vezi s terorizmom, kroz kosovske medije povezani su sa „pripremom Pande 2“, a danas i sa „vezama sa Rusima“ i „srpskim obaveštajcima“ – što je na konferenciji za medije ‘otkrila’ kosovska ministarka pravde.

Advokatica jednog od uhapšenih, naglašava da su ambleme kupili jer je njen branjenik, uredno registrovani i „strastveni“ kolekcionar i vlasnik armi šopa u Srbiji. Na Kosovo je došao radi zadušnica u Lapljem Selu, odakle je poreklom i gde se nalazi njegova porodična kuća, a u Prištini je sa prijateljima razgledao uniforme i ostale armi suvenire. Pre nego je kupio ambleme, od prisutnih policajaca je navodno dobio dozvolu da to i uradi. Podseća na ulogu ministra pravde, sudija i advokata – da umesto komentarisanja toka istrage, moraju da štite pretpostavku nevinosti.

Kosovska policija privela je u subotu u Prištini pet osoba – tri iz Srbije i dve sa Kosova, potvrdila je Kosovska policija za KoSSev. Razlog hapšenja izostao je u odgovoru na upit našeg portala od subote.

Agencija KosovaPress i ostali mediji su juče izveštavali da su uhapšeni Srbi navodno pripremali plan da sačine video snimke „na kojima se tvrdi da su neki vojnici obučeni u uniforme OVK spremni da zauzmu Sever Kosova“, te da je Srbija htela da lažiranjem događaja dođe do „povoda da vojno interveniše kako bi zaštitila Srbe na Severu Kosova“.

Aljbuljena Hadžiju iznela detalje (istrage)
Oni su u međuvremenu pušteni, zbog čega kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu), kako su danas izvestili kosovski mediji, izražava žaljenje.

„Moram da kažem da je ovaj postupak Tužilaštva čudan, iznenađujući, kako za nas kao Vladu, tako i za građane Republike Kosovo i ovi postupci ignorišu svaku moguću opasnost po narušavanje suvereniteta i integriteta, teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. Dakle, činjenica da dotične osobe nisu zadržane ni 48 sati u policijskoj stanici, govori o nebrizi za moguće povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, kazala je, prenosi Zeri.

Ona je, štaviše, iznela detalje ovog slučaja.

Potvrđujući da je kosovska policija u subotu u 17.10 časova u Prištini sprovela trojicu srpskih državljana u policijsku stanicu, nakon što su prilikom kontrole vozila zatečeni sa pet amblema „Oslobodilačke vojske Kosova“, ona je saopštila i da je navodno, „najmanje jedan od privedenih imao brojne komunikacije sa osobama iz Ruske Federacije i pojedincima srpskih obaveštajnih struktura“.

„Prema informacijama bezbednosnih institucija, osumnjičeni su ušli na Kosovo iz Srbije istog dana, u subotu; podigli značajne sume novca i dalje otišli ​​da kupe vojnu odeću u jednoj od prodavnica u Prištini. Kako navode bezbednosne institucije, dotične osobe se, sa kamera, vide da su zainteresovane za kupovinu vojne odeće i uniformi, ali i čizama, ali pošto se policija (tu) zatekla, kupile su samo 5 amblema OVK. Bezbednosne institucije imaju saznanja da jedno, bar jedno od lica u pratnji policije, ima brojne komunikacije sa licima iz Ruske Federacije i pojedincima srpskih obaveštajnih struktura“.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok, izveštava dalje Zeri, sudija Vrhovnog suda Kosova kaže da je „ova informacija bila dovoljna da se stvori sumnja da su dotične osobe, zajedno sa strukturama iz Srbije, pripremale bilo kakvu aktivnost koja bi ugrozila bezbednost i povećala tenzije u Republici Kosovo“, Hadžiju dodaje, da je uprkos ovim informacijama „tužilaštvo, nažalost, pustilo osumnjičene na slobodu u redovnom postupku“.

Hadžiju je „zamolila institucije“, da: „Naročito u ovim okolnostima, ali naravno ne samo, već posebno zbog okolnosti koje su nastale nakon ruske agresije na Ukrajinu i svrstavanja Srbije uz Rusiju, u znak otvorene podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, da imamo čvrstu saradnju i da ne ignorišemo moguće opasnosti“.

Filipović: Ministarka nosi političku funkciju, ne komentariše istragu, već garantuje prava
„Smatram da ni ministri, ni sudije, čak ni mi branioci – ne smemo da iznosimo detalje iz istrage, naročito ne ministarka koja obavlja političku funkciju. Ni mi kao branjenici takođe ne smemo da iznosimo detalje u javnosti, niti da komentarišemo istragu. Svako od nas mora da poštuje pretpostavku nevinosti i tajnost istrage. Sudska odluka može da se komentariše u javnosti tek nakon njene protivsnažnosti što u ovom konkretnom slučaju nije tako – odluka nije pravosnažna“, za KoSSev je večeras kazala advokatica jednog od optuženih Srba, Jovana Filipović.

Filipović je i večeras ponovila navode da je njen klijent kolekcionar sa potvrdom Udruženja kolekcionara Republike Srbije da se bavi tim poslom, kao i da je vlasnik prodavnice u Nišu u kojoj prodaje vojnu, tj. maskirnu opremu i ratna obeležja.

„U svojoj prodavnici on ističe pod raznim temama – da li su u pitanju ratovi devedesetih, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat – zastave, vojna obeležja, ambleme koji su bili karakteristični za taj period, tako da je iz tog razloga kupio i ambleme“, kazala je u ranijem razgovoru za KoSSev Filipović.

Zajedno sa još dvojicom Srba došao je na Kosovo zbog zadušnica ali su takođe otišli i do Army shop-a u Prištini sa svojim poznanicima – dvojicom Albanaca, gde su kupili ambleme „OVK“, navela je, dodajući da su pre kupovine, štaviše, od policajaca koji su se tu zatekli, dobili dozvolu da to mogu da učine.

„U pitanju je takođe i diplomirani pravnik, tako da to nije neuka stranka, on i pored posla kojim se bavi, ima potrebno pravničko znanje da zna šta predstavlja krivično delo, a šta ne“, kaže večeras Filipović.

A da li je krivično delo kupovina amblema kojim se Albanci ponose i koji se mogu kupiti širom Kosova – od specijalizovanih suvenirnica, do tezgi na ulici?

„U kupovini ovih amblema nema elemenata krivičnog dela, zato što su ti amblemi u slobodnoj prodaji i može da ih kupi bilo ko“, dodaje Filipović.

Podsetila je na to da je kupovina uredno obavljena, da poseduju fiskalni račun za pet amblema.

Što se uniformi i novca tiče, kaže:

„Tačno je da su razgledali uniforme, ali je to isključivo zbog upoređivanja cena u prodavnici koju drži moj klijent u Nišu, i uopšte u Srbiji. Što se tiče novca, taj novac koji su imali, bio je pre svega za odlazak na zadušnice i kupovine, podmirivanja kućnih potreba, s obzirom na to da ima porodičnu kuću u Lapljem Selu“.

Konačno, na upit o kontaktima sa licima u Ruskoj Federaciji i srpskim obaveštajcima, navodi da branioci ovih lica nemaju nikakva saznanja o tome i da im je to potpuno nepoznata informacija.

Prištinski zvaničnici sve učestalije povlače paralelu između Rusije i Ukrajine i Srbije i Kosova uz naglasak na „oprez kako bi se sačuvao Sever“.

Rat u Ukrajini je glavna vest i kosovskih medija, a, pored Rusije, brojni su tekstovi i izveštaji o Srbiji u dodatnom negativnom kontekstu, kao „destabilišućeg faktora“ na Balkanu, „hegemona“, „ruskog saveznika“, uključujući i čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, zatražio je juče od komandanta KFOR-a, general-majora Ferenca Kajarija da uveća prisustvo predstavnika ove misije NATO-a na Severu Kosova.

„Jasne su destabilizujuće tendencije Rusije i njenih satelita prema našoj zemlji i regionu Zapadnog Balkana i mi ćemo im se suprotstaviti zajedno sa našim saveznicima“, poručio je Mehaj, piše Kossev.info.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar