Foto: Shutterstock

Ubistva iz nehata neretko se beleže na stranicama crne hronike u Srbiji, a među njima prednjače ona koja se događaju u lovu ili tokom nekontrolisanih i masovnih pucnjava, koje su u mnogim delovima naše zemlje sastavni deo svih proslava, veselja i praznovanja. Među ovim ubistvima zasigurno su najtragičnija ona čiji su glavni akteri deca, a javnost je više puta bila svedok porodičnih tragedija u kojima je, recimo, brat slučajno ubio sestru iz oružja koje su strariji ostavili neobezbeđeno. Statistike pokazuju da ništa manje nisu neoprezni ni odrasli, što potvrđuje i poslednji ovakav slučaj koji se dogodio u selu Deč kod Šimanovaca, kada je Milenko Jovanović (48) slučajno ubio svog brata od strica Dejana Jovanovića (29).

Jovanović je podsetimo, na proslavi rođendana deteta zapucao iz pištolja, a nakon što se posle izvesnog vremena vratio u kuću kakao bi odložio oružje, ono je iznenada opalilo i pogodilo njegovog rođaka. Ovo nažalost nije usamljeni slučaj porodičnih tragedija, do kojih je dolazilo najčešće zbog nepažnje, ali i neopreznosti i roditeljske neodgovornosti.

Brat ubio sestru iz očeve lovačke puške 

Jovanu Đorđević (19) iz Svrljiga ubio je hicem iz lovačke puške rođeni brat N. Đ. (15), u februaru 2017. Kako su mediji tada pisali, nezapamćena porodična tragedija dogodila se na stepeništu kuće, dan nakon što je N. Đ. proslavio svoj 15 rođendan. On je pozvao sestru da joj pokaže malokalibarsku pušku koju je držao u rukama kada je došlo do opaljenje hica koji je Jovanu pogodio iza uveta, nanevši joj povrede od kojih je ubrzo izdahnula. Maloletnik je nakon pucnjave uhapšen, a nakon obaveljnog veđštačenja, sud je utvrdio da je sestru upucao slučajno, da je veoma teško podneo njenu smrt, zbog čega je osuđen na meru obaveznog nadzora.

Igrao se puškom i ubio sestru 

Maloletna E.K. (8) tragično je nastradala u decembru 2014. u porodičnoj kući u Resniku kada ju je usmrtila sačma ispaljena iz lovačke puške, posle povratka ukućana iz lova. Mediji su tada izvestili da je otac devojčice ostavio pušku na stolu, kao i da je potom njegov mlađi sin (4) slučajno povukao oroz i pogodio sestru. Prethodno, policija je sumnjala da je devojčica pogođena u trenutku kada su njen otac ili deda, koji su obojica lovci, čistili pušku. Zbog toga što je pušku ostavio na dohvat ruku maloletne dece, njihov otac Darko Krsmanović optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Slučajno ubio ženu

Vladan Pantović (47), poznati novopazarski biznismen i lovac, u svojoj kući u naselju Jalija, slučajno je početkom januara 2017. godine ubio suprugu Danijelu (38), majku njihove troje dece. Tragedija se dogodila u večernjim satima, kada je Vladan pozvao prijatelja električara da mu popravi bojler.

Kada je završio posao, dok su čekali kafu, u dnevnom boravku razgledali su Vladanovu novu pušku, za koju je imao urednu dozvolu. Dok je pokazivao pušku, oružje je iznenada opalilo, a hitac malog kalibra je pogodio nesrećnu ženu direktno u srce. Pokušao je da joj pomogne, ali je ona preminula na putu do bolnice. Električar, koji je bio očevidac tragedije, ispričao je da je u pitanju nesrećan slučaj, i da Vladan nije znao da je metak bio u cevi. Rekao je i da je Danijelu izneo na rukama iz kuće i da je učinio sve da joj spase život.

Ubio kolegu u kasarni

Foto:TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / JOVO MAMULA

Milan Dosković (33), pripadnik vojne jedinice “Kobre”, preminuo je u decembru 2014. nakon što ga je kolega N. I. slučajno ranio tokom provere naoružanja. Mediji su tada preneli da jse nesreća dogodila kada su dvojica vojnih lica završili smenu i radili obaveznu proveru naoružanja. Dosković je sedeo pored kolege N. I. kada je odjeknuo pucanj. Metak iz pištolja je Doskovića pogodio u ruku, prošao kroz pazuh u telo i presekao srčanu arteriju. Prebačen je na VMA, gde lekari nažalost nisu uspeli da mu spasu život.

Ubio tetku na svadbi 

Foto: Shutterstock

Miloš M. (20) iz Beograda upucao je na svadbenom veselju svoju tetku Božanu Vasić (50), septembra 2011. u selu Čičkova koje se nalazi na obroncima Zlatibora. Nesreća se dogodila nakon što je mladoženja, po narodnom običaju tog kraja, ostavio pištolj na jednoj stoliuci, koji je mlada trebalo da preskoči. Oružje je primetio mladoženjin rođak Miloš M. koji ga je potom uzeo ruke. Pištolj je opalio i pogodio nersećnu ženu koja je bila u grupi svatova. Hitna

Ubistva u lovu

Foto:Shutterstock

Ubistva u lovu, za koja su ubice uglavnom odgovarale iz nehata, događala su se nažalost svake godine.

Lovac M. Č., 16. avgusta u prepodnevnim satima u lovu u ataru sela Kaletinac, kod Gadžinog Hana, ispalio je hitac iz lovačke puške, kojim je ubio drugog lovca P. M. (53). Kako su premeli mediji, P. M. je bio u lovu na divlje svinje, kada ga je iz nehata ranio u nogu lovac M. Č. iz susednog sela. Prijatelji sa kojima je bio u lovu prevezli su ga do ambulantne u Donjem Dušniku, gde su lekar i medicinska sestra pokušali da ga spasu, ali u tome nisu uspeli, jer je izgubio mnogo krvi.

Foto:Shutterstock

M. Č. je saslušan pred tužiocem, a delo je okarekterisano kao nehatno lišenje života, a ne ubistvo, jer se radi o nesrećnom slučaju. Za ovo delo, zaprećena je kazna zatvora od najvše pet godina.

Srđan Đorđević (37) ubijen je u lovu početkom oktobra 2019. godine kod sela Prvonek nedaleko od Vranjske Banje, nakon što ga je iz puške pogodio drugi lovac A. S., sa kojim je često išao u lov. Đorđević, koji je bio pripadnik Vojske Srbije, iza sebe je ostavio suprugu i ćerku koja je tada imala godinu i po dana. A. S. je optužen takođe za krivično delo „nehatno lišenje života“.

Foto:Shutterstock

Božidar M. (75), u januaru 2018. godine nastradao je u Mirijevu pošto ga je tokom lova nehotice usmrtio hicem u glavu I. V. (77). Obojica su bili lovci sa tridesetogodišnjim iskustvom, i bili su članovi lovačkog udruženja „Beograd“. Kako su nakon nesreće ispričali lovci, oni su se kretali u dve ravučene kolone, daleko jedni od drugih.

„Ispričao mi je da su njih dvojica razgovarali o smeru kretanja grupe, a Božidar ga je pitao kuda dalje treba da idu. Povukao ga je pritom za ruku, a prilikom naglog okreta, puška je opalila i pogodila Božidara pravo u glavu“, ispričao je tada vođa grupe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare