Vladimir Đukanović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Igor Marković već godinu i devet meseci ne izdržava kaznu zatvora na koju je pravosnažno osuđen, zbog toga što je u saobraćajnoj nesreći u Mladenovcu usmrtio jednu, teže povredio tri i lakše još jednu osobu. Da izdržavanje njegove kazne i dalje bude upitno zaslužan je njegov novi branilac, bivši narodni poslanik i član Srpske napredne stranke, Vladimir Đukanović.

Igor Marković zvani Rus pre punih devet godina je u saoraćajnoj nesreći u Mladenovcu usmrtio jednu devojku, a tri osobe su teže povređene. Dva puta je prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, u martu 2022. Apelacioni sud je preinačio presudu i pravosnažno ga osudio na godinu i po dana zatvora.

Otac stradale devojke i dalje čeka pravdu.

„Vrlo bolno, razočaravajuće. Verovao sam u sistem, prepustio se, vidim da to ne ide kako treba. Nisam se žalio na presudu – godinu i po dana, godinu i po dana. Ja i dotični Marković smo imali susret posle sahrane. Pitao sam ga kako se oseća, rekao mi je ‘osećam se krivim’. Na šta sam mu ja odgovorio da tako kaže i na sudu i da smo nas dvojica završili“, kaže Saša Šmit, otac nastradale devojke.

Osuđeni Marković, ali i dalje na slobodi i očito nezadovoljan ishodom, angažovao je još jednog advokata, trenutno najpoznatijeg u zemlji, bar po čuvenju ali i državnim i političkim funkcijama.

Jer, samo Vladimir Đukanović u pravosuđu uspeva skoro sve što zamisli. Posle dve identične presude Osnovni sud u Mladenovcu odlučuje da treći put sudi istom čoveku za isto krivično delo.

„Očigledno se magija dogodila, imajući u vidu da je jedan vanredni pravni lek – Zahtev za zaštitu zakonitosti prethodnog advokata odbačen kao nedozvoljen i da se u predmetu pojavljuju advokati Đukanović i Dmitrović i da se podnosi predlog za ponavljanje postupka uz neke meni potpuno nejasne razloge“, rekao je advokat Nikola Ristović.

A razlozi su između ostalog „raniji život Markovića, njegovih ličnih prilika, njegovo držanje posle učinjenog krivičnog dela, kao i druge okolnosti koje se odnose na njegovu ličnost“.

„Ovo što se navodi ‘raniji život’ to je cenjeno. ‘Ličnost okrivljenog’ i to je cenjeno. Navodi da je on vlasnik firme ‚Glečer‘, to je apsolutno nebitno, jer u uvodu prvostepene presude stoji da je on vlasnik firme. Oklonosti za koje sud zna, a koje nije cenio ili nije želeo da ceni ili im nije dao na značaju, one ne mogu biti činjenice koje se mogu utvrđivati u ovom ponovljenom postupku“, ističe advokat Ristović.

Na stranu što je svaki ovaj potez odbrane pravno moguć i dozvoljen i da će sud na kraju ceniti da li ima smisla to što advokati predlažu, pitanje je da li pravosnažno osuđeni Marković može na slobodi da čeka novu odluku.

Vladimir Đukanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Radi se o vanrednom pravnom leku, onom koji se podnosi nakon pravosnažnosti presude. On sam po sebi ne odlaže nikakve posledice te presude kad se izjavi. To je pravni lek koji je vezan za stroge razloge i budući da je vezan za stroge razloge vrlo se retko usvaja u prvom stepenu. Ovde je bio usvojen, ali videli smo da je drugostepeni sud ukinuo to prvostepeno rešenje, zajedno sa njim i odluku o odlaganju služenja kazne“, objašnjava profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić.

Šta god da Osnovni sud u Mladenovcu ponovo odluči, postupajući tužilac će imati pravo da se žali, a poslednja je svakako na Apelacionom sudu.

***

BONUS VIDEO: Vladimir Đukanović: Kampanja važnija od suđenja 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar