Foto:Nemanja Jovanović

Čedomir Jovanović, odgovorio je na prozivke Gorana Živaljevića, nekadašnjeg zamenika direktora BIA, koji je u svojoj knjizi "Služba" otkrio nepoznate detalje o radu Službe i naveo da je lider Liberalno-demokratske partije (LDP) od njega zatražio da prisluškuje Vojislava Koštunicu, optuživši ga da laže i iznosi neistine u javnosti.

Jovanović je u razgovoru za portal Nova.rs istakao da su navodi koje Živaljević iznosi u knjizi o navodnom sastanku na Banjici, a koji se dogodio osam meseci nakon atentata na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 2003., notorne laži, te da nikad od njega nije zatražio da se prisluškuju telefoni Vojislava Koštunice.

Lider LDP je dodao i da je autora ove knjige video samo jednom u životu.

„Naravno da Goran Živaljević laže kada pokušava da opiše naš navodni razgovor. Jednom sam ga u životu samo sreo, i to tako što je on došao sa svojim direktorom na sastanak koji sam ja inicirao i zahtevao. Tema tog sastanka nije bilo nikakvo prisluškivanje Vojislava Koštunice, već moje pitanje ko još treba da izgubi glavu u ovoj zemlji posle atentata na Zorana Đinđića, da bi oni počeli konačno da rade profesionalno svoj posao?“, kaže Jovanović za naš portal i dodaje:

„Taj sastanak je održan posle plaćenih tekstova u tabloidima, gde su na monstruozan način optuživali, između ostalih, i mene da stojim iza ubistva Dejana Milenkovića Bagzija. I naravno da su se iza tih nepotpisanih napada u opskurnim tabloidima kao i uvek krili pripadnici zločinačkog udruženja i anti-haškog lobija. Od februara 2000. godine sam ja pod policijskom pratnjom i na merama, kako ja, tako i moja porodica i svi oni koji sa mnom dolaze u posredan i neposredan kontakt“, navodi Jovanović.

On se osvrnuo i na Živaljevićev nadimak „Kesa“ i pozvao ga da objasni javnosti u Srbiji kako je isti „zaradio“.

„Takođe, neka objasni javnosti šta je, u noći upada u makedonsko Sobranje, on tamo tražio, dok se pokušava ubistvo Zorana Zaeva“, kaže Jovanović.

Lider LDP dodaje i da su Živaljeviću svi ti ljudi, koje pominje i kleveće u svojoj knjizi, pomogli i doveli ga na mesto na kojem je bio.

„To se posebno odnosi na njegove bivše prijatelje iz Nove demokratije. Mene ništa ne može začuditi od čoveka koga zovu Kesa, jedino što me čudi da je od stranih službi čuo jedino za britansku službu, ali mu je nepoznata recimo ruska služba i njen rad. Time je samo pokazao da tema ovih izmišljotina nisam samo ja, nego i država Srbija i njeni najviši predstavnici“, rekao je Jovanović za naš portal.

Podsetimo, nekadašnji zamenik direktora BIA Goran Živaljević objavio je u izdanju „Lagune“ knjigu „Služba“. Između ostalog, on se u svojoj knjizi bavi 5. oktobrom u Srbiji, atentatom na Zorana Đinđića, a u pojedinim delovima pominje i lidera LDP Čedomira Jovanovića. Autor se u jednom delu knjige osvrnuo na sastanak koji je imao sa današnjim liderom LDP, a tadašnjim visokim funkcionerom DS, u sedištu BIA na Banjici, a na bazi činjenice da je Jovanović „ipak potpredsednik Vlade“. Živaljević je, između ostalog, naveo da je takvo „legitimisanje“ Jovanoviću bilo potrebno verovatno zbog preporuke Zorana Đinđića, koji je zabranio njegovim saradnicima da se meštaju u rad Službe.

„Upadljivo smireno i veoma tihim glasom iznosi nam političku „da sve odlazi dođavola i da u državi jačaju snage poražene 5. oktobra“. Mišljenja je da se to mora sprečiti na svaki način i da BIA tu mora imati svoju ulogu, bar u pogledu hitnog „kačenja“ svih telefona koje koriste Koštunica i njegovi saradnici“, napisao je Živaljević u knjizi.

Kako je Živaljević dobio nadimak Kesa

Kako Nova rs. saznaje, naša služba bezbednosti je, 1999. godine, učestvovala u torturi pojedinih državljana Srbije, koji su bili zaposleni u ambasadi SAD. Tom prilikom su im gurani pištolji u usta, repetirani, a na glave im je stavljana kesa, te su tako davljeni. Juče niko od naših sagovornika nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje da je Živaljevićev nadimak, baš zbog tih događaja – Kesa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare