Bojana Jovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Novinarka Bojana Jovanović, komentarišući noćašnju akciju policije, kaže da je malo čudno što se toliko dugo čekalo na hapšenja tih osoba, jer je KRIK godinama pisao o Janjičarima i otkrio da imaju veze i u policiji i u politici. "Ono što smo otkrili, policija još nije uradila. Pitanje je da li će policija i tužilaštvo istraživati te veze koje smo otkrili u policiji i da li će se baviti poznatim imenima o kojima smo pisali", kaže gošća N1. Ukoliko se nakon ove noćašnje akcije ne krene korak dalje i ukoliko ne budu sasečene te veze koje kriminalci imaju u policiji i u državnom aparatu, onda ćemo znati da ne postoji pravi obračun sa kriminalom, ističe.

Sedamnaest osoba osumnjičenih za udruživanje zbog izvršavanja teških krivičnih dela među kojima su otmice i ubistva uhapšeno je noćas u Srbiji. Među uhapšenima su i Veljko Belivuk i Marko Miljković. Stadioni Patizana i Crvene Zvezde u Beogradu su pod blokadom specijalnih policijskih snaga.

Jovanovićeva veruje da ovo hapšenje jeste veliki udarac kriminalu. Ova kriminalna grupa je godinama poznata javnosti, ističe gošća Dana uživo i podseća da je KRIK pet godina istraživao – što Veljka Belivuka, što neke druge osobe koje su uhapšene noćas – i svi ti članovi grupe, naglašava, imaju neke dobro poznate slučajeve, u kojima su osuđivani, a u nekima nisu, ali su osobe koje su imale dosijee.

Malo je čudno što se toliko dugo čekalo na ovo hapšenje, već se godionama pisalo, istraživalo i objavljivani su razni tekstovi koji su ukazivali na kriminalne radnje, navodi gošća Dana uživo.

Osvrćući se na nedavno privođenje Veljka Belivuka, kaže da je ono delovalo kao lepo pripremljeno za medije, jer su ga na aerodromu sačekali naoružani policajci, a to se na kraju, ocenjuje, ispostavilo kao predstava za javnost, jer je pušten.

Verujem da tada nije bilo hapšenja, jer nije bilo dovoljno dokaza, kaže Jovanović.

Upitana zašto se toliko čeka na ovako konkretne poteze, Jovanovićeva kaže da uglavnom na to utiču veze koje osobe iz kriminalnog miljea imaju sa političarima ili sa ljudima iz policije.

Istraživali smo „Janjičare“ koji su huligansko-navijačka kriminalna grupa, koju je on preuzeo, i otkrili smo da ona ima veze i u policiji i sa predstavnicima vlasti, navodi novinarka KRIK-a.

„Ono što smo otkrili policija još nije uradila. Pitanje je da li će policija i tužilaštvo istraživati te veze koje smo otkrili u policiji i da li se će baviti poznatim imenima o kojima smo pisali i o kojima smo objavljivali i fotografije. Utvrdili smo da je jedan član baš grupe Janjičari bio u društvu predsednikovog sina“, podseća Jovanovićeva.

Utvrdili smo da postoje kontakti, ali nažalost, kao i u mnogim slučajevima, sve ostane na novinarskim istraživanjima – nedostaje taj korak da se tužilaštvo i policija time bave i istraže slučaj, kaže gošća N1.

„Ukoliko se nakon ove noćašnje akcije ne krene korak dalje i ukoliko ne budu sasečene te veze koje kriminalci imaju u policiji i u državnom aparatu, onda ćemo znati da ne postoji pravi obračun sa kriminalom“, ističe Jovanovićeva, podsećajući da je ministar Vulin smenio neke ljude, a da se u provladinim medijima to predstavljalo kao neka „seča knezova“ i seča veza sa kriminalom.

Činjenica je, kaže, da su na tribinama jake huliganske grupe, da se oni bave osim distribucijom droge, obezbeđenjem i da predstavljaju značajnu masu koja može poslužiti i politici i državnom aparatu, ako im zatreba i zato važno imati kontrolu nad tim grupama.

Na pitanje da li je ovo samo deo navijača sa kojima se država obranučava, Jovanoviće kaže da veruje da je „ovo samo jedna od tribina koja je sklonjena“. Jer su te veze postojale uvek i postojaće uvek, neće biti završeno s tim, dodaje.

„Mislim da je ovo situacija kada se javnosti predočava rezultat više puta objavljivanog „rata protiv mafije“, jer do sada nismo imali nikakvo „veliko hapšenje“, ocenila je Jovanovića.

Kaže da ovo hapšenje nije preveliko iznenađenje, jer je Belivuk privođen pre nekoliko dana, ali su takođe i tabloidi bliski vlastima najavljivali da će to da se desi. Godinama smo mi pisali o Janjičarima i Belivuku, i nailazili smo na zid, ni na kakvu reakciju nadležnih niti na odgovore, a u to vreme ti isti provladini mediji ništa nisu o njima objavljivali i izbegavali su ta imena, navodi.

Jovanovićeva podseća da se odjednom nešto desilo pa su počeli da objavljuju njegove slike i da govore o vezama sa policijom, pa pominju i nekadašnju sekretarku u MUP-u Dijanu Hrkalović.

Kaže da je na to sigurno uticalo nešto ozbiljnije nego promena ministra, ali da ne može da spekuliše šta bi moglo da bude. Činjenica je da je bezbednost u Beogradu poslednjih godina ugrožena, u poslednja dva meseca smo imali nekoliko pucnjava na ulicama u centru grada, čak i bacanje eksplozivne naprave, dodala je gošća N1.

Tribina umešana u rat kavčana i škaljaraca

Upitana o crnogorskim klanovima, kavčanima i škaljarcima, kaže da je 2014. godine, kada je počeo rat između njih, taj isti rat doveo do podele u podzemlju u celom regionu – sve kriminalne grupe su se priklonile ili jednom ili drugom klanu i „zato je bilo toliko ubistava“.

Sada je manje ubistava nego pre nekoliko godina, navodi i dodaje da je grupa „Janjičari“, koja je kasnije promenila naziv u „Principe“, bliska kavačkom klanu. „Tribina je na taj način bila umešana u rat klanova, s obzirom na to da je i ona bila podeljena“.

Informacije o Janjičarima se i dalje kriju

Upitana o Janjičarima, kaže da su se informacije o njima dosta krile, a da se i dalje kriju.

„Imamo ovakvu akciju a još nije saopšteno ni ko su uhapšeni, čak ni za čije otmice. Predsednik je na konferenciji govorio metaforički, teško je bilo razumeti o čemu govori, osim onih baš upućenih“, zapaža novinarka KRIK-a.

Kaže da je teško reći da li su Janjičari bili kao zemunski klan, ali da se „svakako može reći da su bili jedna od ključnih kriminalnih grupa, upravo zato jer su imali veze u policiji i u politici, koje su ih činile znatno moćnijim“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar