Foto: Printscreen StudioB

Pripremno ročište pred suđenje kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki (64) i ostalim pripadnicima njegove kriminalne grupe, zakazano je za danas u Specijalnom sudu u Beogradu, kada bi optuženi trebalo da iznesu svoje odbrane.

Kruševljaninu Zoranu Jotiću Jotki (64) na teret se stavlja da je organizovao kriminalnu grupu koja stoji iza niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71) 2018. godine.

Ždrokinac je likvidiran 7. juna te godine i to samo mesec dana nakon što mu je ubijen sin Vojin Stanković dok je sedeo u kafiću. Ovaj zločin šokirao je javnost u Srbiji, s obzirom da se dogodio naočigled brojnih očevidaca koji su sedeli u pomenutom kafiću Kruševcu, a samo mesec dana kasnije stariji Stanković je izrešetan sa nekoliko hitaca, takođe u sred dana, na ulazu u hotel „Golf“.

Foto: MUP/ Dejan Stanković Ždrokinac

Godinu dana kasnije zbog ovog zločina uhapšen je Stefan Radulac (27) u Banjaluci, koji je potom izručen Srbiji. Radulac se ujedno sumnjiči i za ubistvo mlađeg Stankovića, Vojina (41).

Navodno, Stankovići su likvidirani iz osvete za ubistvo Gorana Petrovića Pete (48) u septembru 2015., koji je bio dobar prijatelj optuženog Jotića.

Sem Jotića, na optuženičkoj klupi danas će se naći još sedam okrivljenih za koje se sumnja da su bili pripadnici njegove grupe. Optuženi su Igor Gajić, Saša Zoraja, Iva Petrović, Vuk Petrović i Stefan Radulac, Nenad Jovanović zvani Mali Bidža, kao i Jotićeva supruga Marija.

Podsetimo, ovo je treći postupak koji se vodi protiv Jotića. Naime, on je 2018. godine izašao iz zatvora, nakon što je odslužio 15 godina robije zbog organizovanja kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskog okrugu. On je hapšen još u vreme akcije „Sablja“ 2013. godine, zajedno sa ostalim pripadnicima njegove grupe. U zatvoru je proveo 15 godina zbog iznude i reketiranja, kao i podmićivanja sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu.

Ipak, Jotić se ni po izlasku sa robije nije smirio, već se vrato starom „zanatu“. On je samo pet meseci po izlasku iz zatvora „Zabela“ ponovo dospeo u policijske šake i od tada se nalazi u pritvoru.

Deo serije ubistava u Južno-afričkoj Republici

Dejan Stanković označen je kao egzekutor ubistva Gorgija Gorga Darmanovića (58), državljanina Južnoafričke Republike poreklom iz Crne Gore, koji je početkom maja 2018. likvidiran na Novom Beogradu. U Višem sudu u Beogradu trenutno se vodi postupak protiv Saše Đurđanovića i Sretena Matejića koji su optuženi da su pomagali Stankoviću prilikom ovog zločina.

Prema pisanju medija, sukobi između Jotića i Ždrokinaca označeni su i kao deo serije ubistava koja su se u prethodnom periodu događali u Južno-afričkoj Republici, a dodatnu sumnja na sve ovo pojačala je i činjenica da je Stanković dvadeset godina živeo i radio upravo u Južnoj Africi. Inače. u obračunima kriminalnih grupa u Johanesburgu u JAR ubijeno je više od deset naših državljana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar