Foto: Printscreen RTS

Uskoro će se navršiti dva meseca otkako se u Ostužnici prevrnuo skupoceni artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir S-1 Vojske Srbije, a građani i dalje ne znaju koji je uzrok prevrtanja, niti koliko će ih ono koštati. Pored toga, građani još ne znaju ni zbog čega im je najpre nespretno saopšteno da se prevrnuo kamion, a ni to da li će neko zbog toga odgovarati.

Nezapamćeni incident dogodio se 9. aprila na putu u Ostružnici, dok se konvoj sa vojnim vozilima, među kojima je bio i raketni sistem Pancir S-1, kretao ka poligonu na Pasuljanskim livadama, na redovnu vojnu vežbu.

Pancir S1 / BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Najpre je obustavljen saobraćaj i obezbeđeno je čitavo područje, a zatim se oglasilo i Ministarstvo odbrane saopštenjem u kom navode da je došlo do saobraćajne nesreće, da se prevrnulo jedno vozilo prilikom čega je lakše povređena jedna osoba, te da su na lice mesta izašli nadležni kako bi izvršili uviđaj.

I od tada – muk. Pancir je brzo sklonjen sa ulice, ministar odbrane Nebojša Stefanović saopštio je dan kasnije da je istraga u toku i da je u nju uključeno i tužilaštvo i iskoristio priliku da se verbalno politički obračuna sa Borisem Tadićem koji je prethodno izneo zahtev za hitno sprovođenje istrage i utvređivanje odgovornosti.

Šta je bio uzrok prevrtanja Pancira, kolika materijalna šteta je naneta, koliko će to koštati građane Srbije od čijih para je uostalom i kupljen sistem, i ko će snositi odgovornost, neka su od pitanja koje je Nova.rs uputila Ministarstvu odbrane pre četiri dana, ali odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

O tome da se prevrnuo Pancir, a ne tek bilo koje vozilo Vojske Srbije, prvi je govorio vojni analitičar Aleksandar Radić, rekavši da je prevrtanje artiljerijsko-raketnog sistema nešto što je neprihvatljivo i nezamislivo i incident koji ne može da ima opravdanje.

„Postoje neke norme koje se tiču prilagođavanja brzine, ali je potrebno da se veoma striktno sprovede formalna obuka. U pristupu obuci se očigledno negde omanulo, ali mi nikada nećemo saznati o čemu je tu reč jer živimo u veoma zatvorenom sistemu“, rekao je on i po svemu sudeći predvideo budućnost.

Analitičar je kritikovao i to što je u prvoj reakciji vojska saopštila da se „prevrnuo kamion“.

Foto:Nova.rs

„Neko je vrlo nespretno plasirao informaciju da se prevrnuo kamion, da bi sakrio veličinu tog incidenta. Nije se prevrnuo kamion nego borbeno oruđe Pancir. Nešto što smo mi platili milione evra“, rekao je Radić.

„Imati Pancir znači čuvati svoje nebo“

Koliko je ovaj sistem važan za srpsku vojsku govorio je tadašnji ministar vojni Aleksandar Vulin rekavši oktobra prošle godine da je on kupljen „zahvaljujući sporazumu između predsednika Vučića i predsednika Putina i nekim teškim merama zbog kojih smo imali dovoljno novca da kupimo najsavremenija sredstva“.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIC

„Treći raketni divizion za protivvazduhoplovna dejstva danas je opremljen sistemom Pancir. Imati Pancir znači čuvati svoje nebo i svoju zemlju. Imati Pancir znači biti rame uz rame sa najboljim i najsavremenijim armijama sveta, rekao je ministar Vulin, a sa njim se složio i komandant Trećeg raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva potpukovnik Momčilo Milinkov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar