Manastir Visoki Dečani Foto:Vesna Lalić/Ilustracija

Posle crkve u Klokotu, danas na Zadušnice oskrnavljena je i obijena još jedna crkva na Kosovu i Metohiji, Crkva Svete Trojice u Partešu, saopštila je kancelarija za KiM.

Koko se navodi u saopštenju, nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji obeležavaju Zadušnice, navodi se u saopštenji i dodaje da su vrata na crkvi bila obijena, a fioke otvorene.

„Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale“, ističe kancelarija za KiM.

U saopštenju se pdseća da je to već drugi prijavljeni slučaj od jutros u kojem su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM, nakon što je poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

Ukazuje se da se „ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put“ i naglašava da najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar