Ivan Todosijević
Ivan Todosijević Foto: KoSSev

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je u ponovljenom postupku održano novo ročište u slučaju protiv predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića. Izricanje presude zakazano je za dva dana.

Todosijevićev advokat, Nebojša Vlajić, još jednom je kazao za KoSSev da ono za šta je njegov klijent optužen nije krivično delo.

„Slučaj je u rukama suda i videćemo šta će da reši“, kazao je Vlajić.

Precizirao je da se novi postupak ni po čemu nije razlikovao od prethodnog koji je rezultirao izricanjem osuđujuće presude.

„To je bilo isto suđenje kao i ono prethodno, isti su dokazi, ništa novo nije rađeno, ali je ta presuda bila ukinuta zbog proceduralnih i materijalnih grešaka suda“, naznačio je.

Vlajić nije želeo da komentariše kakvi će biti naredni koraci odbrane, naglasivši da sve to zavisi od toga kakvu će presudu sud da donese.

Podsetimo, Ivan Todosijević osuđen je 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda, a potom ju je Vrhovni sud poništio i suđenje je vraćeno na početak.

Prvo ročište na ponovljenom suđenju održano je krajem jula meseca u Osnovnom sudu u Prištini.

Vlajić je tada kazao za KoSSev da odbrana očekuje da sud uvaži njihove argumente i donese pravičnu presudu.

„Pravična presuda može biti samo konstatacija da to za šta je okrivljen Todosijević nije krivično delo“, zaključio je Vlajić.

Todosijević: U izjavi o Račku nisam imao nameru da vređam

Bivši ministar lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević izjavio je danas u završnoj reći na suđenju zbog izjave 2018. godine o masakru u Račku, da nije imao nameru da tom izjavom vređa bilo koga, a posebno ne albanski narod.

Portal Kallxo.com je javio da se na suđenju branilac Todosijevića, Nebojša Vlajić, založio za slobodu izražavanja i rekao da je Todosijević zbog izjave već dobio od premijera Kosova političku kaznu – momentano smenjivanje s mesta dužnosti ministra.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Atdhe Dema rekao je da ostaje pri optužnici, i tražio je od suda da Todosijevića proglasi krivim, ali da kao olakšavajuću okolnost ima u vidu činjenicu da je on prvi put postupio u suprotnosti sa zakonom.

U optužnici Specijalnog tužilaštva piše da je izjavom kojom je negirao masakar u Račku 1999, Todosijević izvršio krivično delo izazivanja mržnje i podele.

Todosijević je, prema Tužilaštvu, u svojstvu ministra namerno podsticao i javno širio mržnju, podelu i netrpeljivosti između nacionalnih, rasnih i etničkih grupa na Kosovu.

U optužnici se navodi da je Todosijević kao učesnik i govornik na gradskom mitingu protiv NATO intervencije, rekao je da je masakr u Račku „izmišljotina“.

Posle te izjave tadašnji premijer Ramuš Haradinaj razrešio je Todosijevića dužnosti ministra.

BONUS VIDEO: Zašto su Ivan Todosijević i ZSO ključni za Beograd? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar