Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK, JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Izjave predsednika Zorana Milanovića oko političke saradnje Dragana Čovića i Milorada Dodika, kao i genocida u Srebrenici, uzburkale su duhove u BiH i Hrvatskoj. U svom stilu, dva dana zaredom predsednik objašnjava da nije ništa pogrešno rekao, a iz redova Bošnjaka u Hrvatskoj stižu osude.

U Domu naroda Dragan Čović i kolege mu, poslanici iz HDZ BiH, podržali su zaključak Kluba delegata iz redova Srba koji su tražili suspenziju Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Predlog nije prošao, a na naše pitanje o novoj političkoj epizodi u BiH predsednik Milanović odgovara:

PROČITAJTE JOŠ

„Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad jevrejskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno događaj je definisan kao genocid, a genocid ima širok raspon, postoji genocid u Drugom svetskom ratu, postoji Jasenovac, nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista, ni govora, ne želite da je svaka žrtva ista“.

I šalje poruku Čoviću i Dodiku:

„Neka to sada puste, opet će ih prokazati kao fašiste, naciste, a to nisu, uz sve mane koje neko može imati Dodik nije najveći problem u BiH, on je jedan od manjih problema“.

Izjava hrvatskog predsednika nije ostala neprimećena u BiH pa je sutradan i to bilo jedno od novinarskih pitanja.

„A ono što sam ja rekao je 100 puta uravnoteženije od izjava koje slušamo od tamo. Rekao sam da Srebrenica nije isto što i Holokaust, nije isto što i Jasenovac, jer nije isto. To je težak zločin s elementima genocida“, kaže Milanović.

PROČITAJTE JOŠ

U Hrvatskoj je zbog toga danas stigla reakcija i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

„Zoran Milanović ima urođenu predrasudu prema Bošnjacima iz BiH, to je jedna vrsta organskog primitivizma, posmatra Bošnjake kao ljude koji su jedino za bauštelu i pravljenje ćevapa“, kaže predsednik BNV Armin Hodžić.

Ističe da niko nema pravo da kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid, kao i da Čović i Dodik sarađuju zbog svojih partikularnih političkih interesa.

„Igramo se sa sećanjem na žrtve, sa svime što se događa ljudima u RS-u i baš zato HDZ BiH ne želi da omogući jednako pravo glasa ljudima koji žive u manjem entitetu jer su svesni da o njihovim interesima niko ne brine nego samo žele da omoguće ljudima koji su njihovo biračko telo i to je problem“, naglašava Hodžić.

Predsednik Milanović vidi drugi problem u BiH – visokog predstavnika.

„Inače su ta ovlašćenja visokog predstavnika prevara, izlaze iz okvira Dejtona, to je jedan oblik kolonijalne uprave koliko je dobra doneo BiH vidimo nakon 25 godina. Samo loše“, navodi Milanović.

Zoran Milanović Foto:EPA/ETIENNE LAURENT

Podržava ga i Milorad Dodik.

„Prevara, apsolutna prevara i hvala gospodinu Milanoviću da tako to tretira, mi 20 godina govorimo da je to prevara i blef i da glume, BiH je jedina kolonija u Evropi i tu ništa nije pogrešio i podržavam način kako se direktno odnosi prema pojavama, to je jedini način da dođemo do nekog rešenja“, istakao je Dodik.

Sudeći po izjavama, predsednika Milanovića reakcije iz BiH ne dotiču.

„A videli ste sami što god ovde rekao tamo si fašist, izdajnik to je vokabular koji oni koriste. Tuđman je isti kao Milošević, hrvatski generali su isti kao Mladić i Karadžić. Mislim, gledajte, to je psovački rečnik, to su laži“, navodi Milanović.

Najstvarnija je, od cele rasprave koja se razvila, bol onih koji su izgubili svoje najmilije. Zato je pristojnije manje se razbacivati terminima, a više saosećati u pokušaju raspetljavanja gordijevog čvora zvanog BiH.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović: Dodik je poslednji problem BiH

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar