Foto:BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR

Požar u Zadružnom domu u centru Banatskog Despotovca primećen je jutros oko 3 sata i 15 minuta, a povređenih nije bilo. Izgoreo je čitav krov zgrade, kao i unutrašnje prostorije.

Još nije poznato kolika je materijalna šteta, ali se procenjuje da je ogromna, a istraga je u toku.

Vatrogasci su odmah po pozivu izašli na teren, angažovane su četiri vatrogasno-spasilačke ekipe sa 11 vatrogasaca, a pomoć je pružilo i Dobrovoljno vatrogasno društvo „Banatski Despotovac“ koje je poslalo jedno vatrogasno vozilo sa četiri vatrogasaca. Gašenje požara trajalo je između šest i sedam sati.

U zgradi Zadružnog doma se takođe nalaze ugostiteljski objekat i Lovačko društvo „Banatski Despotovac“, njihove prostorije su uništene.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice „Banatski Despotovac“ Božidara Konjika, ništa ne ukazuje na to da je požar namerno izazvan jer, kako je napomenuo, zgrada nikome nije bila na smetnji. Međutim, u pitanju je, kako je naveo, stara građevina u kojoj se nalazila i trska što je uticalo na brže širenje i razbuktavanje požara.

„Kada je buknulo nije se moglo ugasiti, celom površinom je plafon pao, u toj bioskopskoj sali koja je bila unutra. Oko 3.15 je jedna komšinica primetila požar. Zvali su ubrzo vatrogasce oko 4 sata kada su shvatili da gori Zadružni dom, vatrogasci su stigli pre pola 5. Despotovačko Dobrovoljno vatrogasno društvo je prvo izašlo na teren i sprečili širenje požara na privatnu kuću“, rekao je Konjik za Tanjug.

Vatrogasne ekipe biće u pripravnosti u naredna 24 sata, rekao je Konjik.

Na licu mesta jutros je bio i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura koji je rekao da je najvažnije da povređenih nema i da će istragom biti utvrđeno kako je do požara došlo.

Foto:BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR

„Očekujem da istraga brzo utvrdi šta je uzrok požara koji je naneo veliku materijalnu štetu, jer je objekat praktično neupotrebljiv. Zahvaljujem se pripadnicima Vatrogasno-spasilačkog bataljona, dobrovoljnom vatrogasnom društvu, kao i građanima što su brzo reagovali i tako sprečili da se proširi na okolne objekte i nanese jos veću štetu“, rekao je Salapura u pisanoj izjavi iz njegovog kabineta.

On je naglasio i da je ovo opomena da više paznje bude posvećeno preventivi, posebno u seoskim objektima kao što su domovi kulture.

„To su prostorije koje se ređe koriste, a poslednjih godinu dana zbog pandemije bile su van funkcije, a samim tim je i rizik od požara bio povećan.

Pokušaćemo da u saradnji sa nadležnima iz Sektora za vanredne situacije proverimo kakvo je stanje sa protivpožarnom zaštitom u domovima kulture i drugim objektima koji su u vlasništvu mesnih zajednica ili grada, i da na taj način predupredimo neke nove probleme“, navodi se u pisanoj izjavi Salapure.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar