Foto: N1

Specijalizovano tužilaštvo Kosova radi na utvrđivanju identiteta osobe koja je dostavila zaštićene podatke tog tužilaštva Udruženju ratnih veterana tzv OVK, koje su potom u medijima objavili predsednik i potpredsednik tog udruženja Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, saopštilo je danas tužilaštvo na statusnoj konferenciji u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

Njih dvojica su optuženi za obelodanjivanje identiteta svedoka i opstrukciju postupaka koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, a identitet osobe koja im je materijale dostavila uopšte nije predmet postupka koji se vodi protiv njih, naglasio je predstavnik tužioca.

On je rekao da se tužilaštvo ne slaže sa mišljenjem odbrane Haradinaja i Gucatija, koja želi da se bavi nečim što uopšte nije predmet ovog postupka.

„Devet zahteva koje smo primili od odbrane bavi se osobom koja je ostavila dokumente Udruženju. Mi smo obelodanili podatke o koracima koje smo preduzeli povodom utvrđivanja identiteta te osobe”, ukazao je predstavnik tužilaštva, ističući da se Gucati i Haradinaj ne terete da su oni zaštićene informacije nabavili, već da su ih obelodanili, čime su ugrozili bezbednost žrtava i svedoka.

U daljem toku ove konferencije diskutovalo se o obelodanjivanju dokaza tužilaštva advokatima odbrane, na osnovu kojih će oni sprovoditi svoje istrage.

Gucati i Haradinaj po sopstvenoj želji pratili su konferenciji iz pritvorske jedinice u Hagu, gde se nalaze od hapšenja krajem septembra 2020. godine.

Odbrana je krajem prošle sedmice obavestila sud da je započela svoje istrage, uprkos pandemiji Kovida-19.

Upozorili su, međutim, da bi u narednom periodu moglo da dođe do odlaganja tog procesa, s obzirom na ponovni skok broja zaraženih u kontinentalnom delu Evrope, zbog čega je Velika Britanija, odakle je većina njihovih branilaca, uvela strože mere za ulazak u zemlju, pored ostalog desetodnevni karantin.

Početne istrage su preduzete na Kosovu između 28. februara i 5. marta.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

„Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća”, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga, prenosi Tanjug.

Gucati je negirao optužbe, a Haradinaj je odbio da se o njima izjasni, prethodno navodeći da ne priznaje taj sud.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar