Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ž.K. i njena majka M.K. (78) živele su u mestu Leskovac kraj Lazarevca zaboravljeni i zanemareni. Pre desetak dana majka je umrla, a Ž.K. ju je sahranila u dvorištu kuće. Vest o prilično neobičnom slučaju dospela je u medije, a tada su se i nadležni pozabavili ovom porodicom, davno zaboravljenom od sistema i društva. Ali, šta se dogodilo pre toga?

Tragom informacije da je starica M. K. sahranjena u dvorištu kuće u okolini Lazarevca reporteri lista “Nova” posetili su selo Leskovac u ovoj beogradskoj opštini. Tamo nas je sačekala Ž. K, koja nam je ispričala šta je prethodilo smrti njene majke i kako je došlo do toga da je sahrani u dvorištu.

„Majka i ja smo izbegli iz Sarajeva, ja sam do 2000. živela u Prištini, majka na Sokocu pored Sarajeva, a 2008. godine smo preko nekog čoveka kupili ovu kuću ovde. Živeli smo kako smo znale i mogle. Ja sam radila povremeno-privremene poslove, majka je dobijala penziju od 20.000 dinara. Majka je poboljevala, ali se kretala pomalo po kući, a onda je 17. jula majci pozlilo“, počinje svoju priču Ž. K. u dvorištu kuće kraj koje je još uvek sveža raka iz koje je ekshumirano telo njene majke i upućeno na obdukciju kako bi bio utvrđen tačan uzrok smrti.

Pročitajte još:

Tada i počinje drama kroz koju Ž. K. prolazi i danas, jer se našla u centru pažnje policije i tužilaštva koji rade svoj posao zato što, po svemu sudeći, neke druge službe nisu.

„Majka je bila stara, otežano se kretala, ali radila je po kući, koliko je mogla. A onda joj je tog 17, bila je nedelja, pozililo. Mislila sam da se šlogirala, pa sam pozvala Hitnu pomoć u Lazarevcu. Žena koja mi se javila rekla mi je da nemaju vozilo, da nađem nekog komšiju i da stavim majku u kola i da je dovezemo do bolnice. Rekla sam im da ne mogu, da nemam ni nosila i ne mogu da je prenesem. A, ko će i da primi krvavu ženu u kola?“, objšanjava Ž. K.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada je videla da od lokalne Hitne pomoći nema ništa, pozvala je Beograd.

„Okrenula sam beogradsku hitnu pomoć, a tamo su me uputili na lazarevačku uz obrazloženje da im je Leskovac, kod Lazarevca, mnogo daleko. Majka se malo povratila, ali je u ponedeljak pala u komu i u četvrtak je umrla“, nastavlja svoju ispovest Ž. K.

Kako kaže, nemaju televizor, nisu gledale vesti. Živele su mimo sela i mimo sveta, gledale da ne smetaju nikome. Ni danas nema tragova da se nešto dogodilo, osim crnine koja se suši na ogradi.

„Zvala sam čoveka koji kopa rake na groblju. Rekla sam mu da treba da sahranim majku i pitala ga koliko to košta. Rekao je da moram da platim 15.000 dinara, a ja te pare nisam imala. Rekla sam da hoću majku da sahranim u dvorištu, odgovorio mi je da to ne sem da uradi i prekinuli smo razgovor. On nije došao, pa sam ja majku morala sama da sahranim“, objašnjava Ž. K.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona tvrdi da joj niko nije rekao kako ide procedura i da majku ne sme da sahrani u dvorištu. Jedan poznanik iz sela joj je kazao da se tako radi u Podrinju.

„Nisam imala od koga ni ašov da pozajmim, tako da sam otišla do gvožđare u Stepojevcu i kupila kramp. Došla sam kući, iskopala sam raku i sahranila majku. Nisam se krila“, objašnjava Ž. K.

Neko od komšija prijavio je slučaj policiji. Telo M. K. je ekshumiramo i upućeno na obdukciju čije će rezultate Ž. K. čekati na slobodi, kod kuće.

„Ne znam kako će i ko će sada da sahrani moju majku. Rekli su mi da će je komunalci preuzeti i spaliti, a ja to ne želim“, objašnjava Ž. K.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Selo Leskovac kraj Lazarevca, nema veze sa mnogo poznatijim gradom na jugu Srbije. Ime je dobio zato što je ranije tu bilo mnogo stabala lešnika. Ima 700 upisanih glasača, jednu prodavnicu pored koje je i kafana. Ako neko mora da pazari nešto veće, mora makar do Stepojevca koji je udaljen oko dva i po kilometra.

„Viđao sam Ž. da ide iz Stepojevca sa balonima vode, pošto nisu imali pijaću vodu u domaćinstvu. Kada nije imala pare za autobus, bila je u stanju da ide peške tamo i nazad i nosi teret, iako je mršava i ne deluje snažno. Znam da je brinua o majci, kupovala joj lekove. Jako dobra osoba, poštena… Jednom sam im menjao osigurače na kući, ona je htela da mi plati 200 dinara, naravno da sam odbio. Video sam je tog dana kada je sahranjivala majku, prošla je kroz celo selo sa krampom na leđima, ništa nije krila. Ne verujem da je imala bilo kakve loše namere“, kaže jedan meštanin Leskovca kraj Lazarevca.

Postupajući tužilac obavio je razgovor sa Ž. K, a telo njene majke upućeno je na obdukciju i od njenih rezultata zavisi njena sudbina. Za sada bi jedino mogla da odgovara za prekršaj iz Zakona o sahranjivanju i grobljima Republike Srbije. Po tom zakonu građanin „ako vrši pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog van groblja koje je u upotrebi“, biće novčano kažnjen u iznosu od 1.000 do 50.000 dinara.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za šverc 1,5 kilograma heroina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare