Najmanje pet osoba iz Šapca i jedna iz Beograda primljene su danas na Odeljenje za toksikologiju VMA posle konzumiranja gljiva, koje su kupili na šabačkoj pijaci. U najtežem stanju je žena iz Šapca koja je životno ugrožena. I iako su se na društvenim mrežama pojavila upozorenja u proteklih sedam dana, inspekcija i policija su reagovali tek danas.
Sakupljač gljiva Goran Milosavljević i sam je pre 16 godina bio žrtva trovanja, ali je, srećom, sve prošlo bez težih posledica. Od tada je rešio da nauči sve o opasnostima koje vrebaju one koji uživaju u ovom specijalitetu, a njegovi saveti mogu nekome spasiti život.
„Ko god želi da se bavi branjem pečuraka prvo mora da nauči da razlikuje otrovne od neotrovnih, jestive od nejestivih. Ali, nažalot, dešava se da se otrovne pečurke pojave i na pijaci, što je, čini se, bio slučaj i u Šapcu. Slične stvari se dešavaju svuda po Srbiji pa i u Beogradu, a inspekcije ne rade dovoljno svoj posao“, objašnjava Goran Milosavljeivć.
Po njegovim rečima među najopasnijim otrovnim gljivama na našim prostorima je bela pupavka, jer podseća na neke jestive koje su popularne kod ljudi, kao što je rudnjača. Kod gljiva postoje dve vrste trovanja, digestivno, što je lakši oblik. Praćen je povraćanjem, dijarejom, ponekad grčevima u stomaku, drhtavicom i znojenjem. Prvi simptomi se javljaju sat, dva posle konzumacije. Trovanje jeste neprijatno i bolno, ali traje nekoliko dana i nije smrtonosno, kaže ovaj sakuplljač gljiva.
„Druga vrsta trovanja, što je moguće i slučaj sa nekim od pacijenata koji su primjeni na toksikologiju VMA, je mnogo opasnija i može biti i smtonosna, zbog supstanci koje se nalaze u otrovnijim vrstama. Simptomi se javljau posle jednog dana, a ponekad čaki posle desetak dana. Otrovne materije iz pečuraka pre svega napadaju jetru i bubrege i razaraju ih. Posledice mogu biti i fatalne, a dešava se i da otrovani ljudi ostaju invalidi, moraju na dijalizu zbog oštećenja bubrega ili čak i na transplataiju organa, ako je stradala jetra“, objašnjava Milosavljević.
Vrlo je važno što pre otići kod lekara, jer je svaki sat važan.
Pečurke su alergeni, pa se stoga ne treba da ih jedu deca mlađa od 5 godina.
Po rečima Milosavljevića, po opisu otrovnih gljiva koji su se pojavili u medijima, uz ogradu, u pitanju je pečurka „zavodnica“.
„Kod pečuraka je vrlo opasno što je dovoljno jedna jedina da se ljudi potruju. Ja lično sam se otrovao pečurkama, pre 16, 17 godina. Srećom, do je bilo digestivno trovanje, imao sam problema sa stomakom, ali se sve završilo bez težih posledica. Tada sam odlučio da naučim sve o pečurkama, a prvo i osnovno je razlikovati otrovne od neotrovnih“, objašnjava Goran Milosavljević.
Posebno je otežavajuća okolnost što često jestive pečurke imaju svoje „parnjake“ među otrovnim. Zbog toga je potrebno obratiti posebnu pažnju ukoliko ih ljudi beru, ali i kupovina na pijacama može biti rizična ukoliko je prodavac nedovoljno stručan pa mu se potkrade otrovna među jestive.
Na toksikologiju VMA primljeno je najmanje 6 osoba koje su se otrovale gljivama. Oni su prvo pomoć zatražili u šabačkoj bolnici. U početku lekari nisu prepoznali njihove simptome kao trovanje. Među pacijentima je i četvoročlana porodica iz Šapca.
Svi otrovani su pečurke kupili na pijaci, a prva trovanja su se, navodno, dogodila sredinom prošle nedelje. Iako su se društvenim mrežema širila upozorenja da su se na pijaci pojavile otrovne gljive koje prodaje jedna žena, nadležne institucije su reagovale tek danas. Po izjavama pojedinih žitelja Šapca, ta žena je pečurke prodavala i juče.
U najtežem stanju je jedna žena iz Šapca, kojoj je oštećena jetra.
***
BONUS VIDEO: Trovanje učenika u Ekonomskoj školi