Foot:savo Prelević/Vijesti.me; privatna arhiva; shutterstock; SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia;

Dvojica državljana Kolumbije došla su u Crnu Goru da ubiju nekoga iz ekipe “Grand” - Zorana Lazovića, njegovog sina Petra ili vlasnike kompanije “Bemax” Ranka Ubovića i Aca Mijajlovića. To zaključuje mlađi Lazović, dok u telefonskoj grupi objašnjava kolegama i optuženim kriminalcima ko su strani državljani, odakle su došli i ko ih je poslao...

Dok ga vođa kavačkog klana Radoje Zvicer ubeđuje da ih je prerano uhapsio i da je trebalo da pusti da vidi na koga će krenuti, uhapšeni agent tvrdi drugačije:

“Da su nam izmakli, pa da nas ošegaju”, poručuje Petar Lazović.

Zvicer mu odgovara: “Ne bi mogli ništa uraditi”.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Podgoričanin Goran Brajović (28) i dvojica državljana Kolumbije – Aleksandar Kostana Kaso Hosea (46) i Kaisedo Bandoj Huan David (32) uhapšeni su u leto 2020. godine i to dan nakon što je Zvicer javio policajcima da su u državu “ušla dva mesara”, objavile su Vijesti.

Pravdao se šefu klana

Lazović se pravda Zviceru i kolegi Ljubu Miloviću da će Kolumbijce ako ne progovore za 12 sati, izbaciti iz države.

“Noga u gu*icu”, piše on.

Vođa organizovane kriminalne grupe kavački klan poručuje da moraju progovoriti, uz obrazloženje: “To su jadovi”.

Ipak, uhapšeni Kolumbijci nisu “sarađivali” sa policijom dok neformalni šef Odseka za posebnu operativnu podršku u Upravi policije, Petar Lazović, nije počeo da ih “obrađuje”.

On se kolegama iz klana i pohvalio kako će teći ispitivanje.

“Kesa malo, šuma malo, reka malo, glogov kolac malo”, šalje poruku u grupni čat Zviceru i Miloviću.

Ljubo Milović Foto: MUP

Prenosi im i informacije kako “saslušavaju” uhapšene i to nakon što ih je policija pustila, ali i traži od Milovića da pošalje izvjesnog Vuka iz njihove jedinice sa ključevima za lisice.

Ekipu detaljno izveštava o toku policijske “obrade”, šalje fotografije mučenja i podatke o tome što pričaju tokom torture koju sprovodi nad njima van službenih prostorija.

Nakon što je poslao fotografiju jednog od Kolumbijaca, Zvicer mu poručuje da ga “odere kao vola”.

“Vidi ciganšturu on je došo da nas ubija. Oderi ga kao vola”, piše šef kavčana policajcu.

Potom se, porukama, iščuđava kako još niko od pripadnika organizovane kriminalne grupe “škaljarski klan” ne zna da su im vojnici uhapšeni.

“Čudno mi da niko od njih ne zna da su dignuti, mora da Risto spava”.

Iako tvrdi da “zna sve” o namerama Kolumbijaca, taj Kotoranin pita dvojicu policajaca: “Znamo li u koji grad su trebali” i od Lazovića dobija odgovor da je u pitanju Podgorica.

“Da deru na nas u Štraftu. Evo videćeš da je to. Znamo. Podgorica. Rekao kolumbos. I da je trebao da ih čeka stan štek u PG”…

Zvicer uči policajca i kako da otkrije ko je “prebacio” Kolumbijce, zaključivši da je to učinio onaj u čijoj kući su spavali.

Tada i podučava policajca da informacije koje mu je dao ne pominje pred uhapšenima, da ne otkriju da mu je izvor blizak pripadniku škaljarskog klana Mitru Kneževiću.

“Rpg je prebacio taj koji je njih, ali to im ne pominji, jer će ovaj znati kome je reko”, piše Zvicer.

Četiri kacige za izvršioce

Tada se u razgovor uključuje odbjegli policajac Ljubo Milović, koji šefu klana i kolegi prenosi što mu je, navodno, ispričao škaljarac Edmond Mustafa:

“Javio se Edmond, kaže četiri kacige tamne su prebačene za PG u 5 jutros. To je za te bilo sigurno. Motorima neđe da dođu i da rokaju. Neđe su trebali upasti i da ih žrtvuju. Tako i Born kaže”, piše Milović.

Piše im i da će u Crnu Goru ući još plaćenih ubica, ali na regularnom graničnom prelazu.

“Četiri izvršioca. Vozač i po pucač. Poslat nekog od naših na prelaz da snima i pratnju im udarit. Da vidimo đe će”, piše Milović.

Lazović ih obaveštava da će to odmah organizovati.

Njih trojica tada, bukvalno sprovode istragu umesto tužilaca – u grupi razmenjuju podatke o tome ko je veza Kolumbijcima, ko ih je poslao, preko kog kriminalca iz škaljarskog klana su stigli u Crnu Goru, ko su mete…

“Mamicu im je*em ako su Z i Katu htjeli, jer ne znam ko može drugo”, poručuje Lazović.

Zoran Lazović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Iz poruka koje šalje jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe deli na čatu… Stariji Lazović u to vreme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Iz komunikacije koju u kontinuitetu vode, proizilazi je da je Kata bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kojeg Petar Lazović takođe više puta pominje, pa čak i kada šefu klana organizovane kriminalne grupe kavački klan priča o navodno dogovorenim kaznama za pojedine kriminalce.

Brajović i dvojica državljana Kolumbije, po zvaničnim podacima policije uhapšeni su 2. avgusta 2020. godine. Međutim, iz prepiske na Skaju proizilazi da ih je Lazović uhapsio dan ranije. Tog dana, on je u 9.45 sati izjutra, obavestio Zvicera i tada suspendovanog kolegu Ljuba Milovića da je tu trojicu škaljaraca lišio slobode.

On im se pohvalio hapšenjem Brajovića i Kolumbijaca, koje je inače tražio u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom, nakon što ga je na taj zadatak poslao šef kavačkog kriminalnog klana.

Nakon što su ih pronašli i uhapsili, Lazović šalje kolegama iz klana poruke – tekstualne i audio, ali i fotografije uhapšenih, uz navode da ništa ne priznaju, da je Brajović izjavio da su ga stranci stopirali i da o njima ne zna ništa.

Brajović i dvojica državljana Kolumbije u avgustu prošle godine u podgoričkom Višem sudu osuđeni su na ukupno osam godina zatvora zbog članstva u kriminalnoj organizaciji koja je formirana radi izvršenja neodređenog broja teških krivičnih dela.

Brajović i Kaisedo David osuđeni su na po dve i po godine zatvorske kazne, a Aleksandar Kostana šest meseci više.

Tu presudu Apelacioni sud ukinuo je u februaru i naložio ponovno odlučivanje…

Nekadašnji tajni agent uhapšen je 18. jula 2022. godine, a Specijalno državno tužilaštvo tereti ga da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umesto protiv nje.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbeglog policajca Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih djela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao.

Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar