Ilustracija francuska policija Foto:GERARD JULIEN / AFP / Profimedia

Zbog ubistva Francuskinje Stefani di Vinčenco (22), za koje je osumjničen srpski državljanin albanskog porekla Liridon B. (23), ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin najavio je inspekciju u administraciji i generalnom inspektoratu za pravosuđe jer je ubijena žena partnera nasilnika prijavljivala više puta pre nego što je postala njegova žrtva, a on joj je upućivao direktne pretnje smrću.

Ubijena žena podnela je prijavu 14. januara 2020. godine, a zatim i žalbu 3. novembra 2020. godine protiv svog supružnika, 23-godišnjaka za kog mediji u Francuskoj izveštavaju da je izbeglica iz Srbije.

Pored toga, osumnjičeni je već postojao u policijskoj evidenciji zbog saobraćajnih prekršaja ali i drugih dela sa elementima nasilja iz 2015. godine, dok ga neki francuski portali povezuju i sa narkoticima. Upravo zbog saobraćajnih prekršaja se našao u zatvoru, a tokom izdržavanja kazna u žalbenom postupku mu je dodeljen kućni zatvor.

Da je bio identifikovan kao nasilan, osumnjičeni sasvim sigurno ne bi dobio mogućnost da kaznu izdržava u svom domu, pišu mediji. Zbog ovog slučaja otvoren je niz pitanja u francuskoj javnosti, pa između ostalog i to da li je njegova partnerka dala saglasnost da on izdržava kaznu u njihovom domu. Ispostavilo se da je o tome ni u jednom trenutku nisu ništa upitali.

Upitan da prokomentariše činjenicu da je nakon zločina u njihovom stanu pronađena elektronska nanogica koju je osumnjičeni uspeo da skine i baci, pri čemu se nije upalio sigurnosni alarm, komesar pravosudne policije Antoni Baudant kazao je samo da se slučaj još ispituje.

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„U ovoj fazi još nije poznato da li je reč o kvaru ili o namernom delovanju osumnjičenog“, rekao je on.

Pojedini mediji u Francuskoj su preneli da je nesrećna žena kobne noći u nedelju na ponedeljak istrčala na ulicu i da se, bežeći od partnera koji je imao nož u ruci, uputila ka policijskoj stanici misleći da će se tamo sakriti, ali je stanica bila – zatvorena.

Ova informacija je takođe unzemirila građane u Francuskoj, posebno ako se uzme u obzir da su i na to apelovali više puta do sada i ukazivali da je u tom kraju neophodno pojačati broj policajaca.

Uhapšeni i prijatelji osumnjičenog

Dok nadležni ispituju sve okolonsti zločina i paralelno sa tim istražuju da li je zločin mogao biti sprečen pravovremenom rekacijom institucija, francuski „Le Point“ piše da je osumnjičeni priveden narednog dana, tokom popodneva, u kući jednog bračnog para u četrdesetim godinama.

Sa njim je priveden i taj bračni par i na teret im se stavlja krivično delo prikrivanje zločinaca.

Cveće i sveće za ubijenu ženu

Zločin se, podsećanja radi, odigrao oko ponoći, a osumnjičeni je ženi naneo pet uboda nožem. Hitna pomoć je po pozivu komšija došla u 12.40 i reanimacija je trajala skoro tri sata, ali uzalud.

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Mediji su preneli da je čitavu dramu sa prozora posmatralo njihovo četvorogodišnje dete, koje su sada zbrinuli radnici nadležnog centra za socijalni rad. Na mestu gde je izdahnula komšije i sugrađani postavili su cveće i sveće, a tu je i natpis sa tekstom „volim te“.

„Bila je vrlo fina i draga mlada žena, viđao sam je često. Ali, taj njen partner je bio veoma nasilan i nekoliko puta smo morali da zovemo policiju jer ju je tukao“, ispričao je komšija čije ime nije otkriveno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare