Foto: Nova.rs

Na imanju biznismena Dragana Čičića, nedaleko od Kraljeva, policija je pronašla kavez u kojem su bila zatvorena dva odrasla mrka medveda, inače strogo zaštićene vrste. Kako je policija saopštila, vlasnik nije imao potrebne dozvole, a da će medvedi biti oduzeti. Međutim, životinje nisu odvedene, a tužilaštvo u Kraljevu tek treba da razmatra da li je reč o krivičnom delu.

„Bilo je ranijih godina nekoliko prijava. Uglavnom komšija. Ali, do sada nikada niko od nadležnih službi nije reagovao. Nije nam poznato šta će se desiti sa medvedima“, kažu za Nova.rs pojedini zaštitari životnja iz Kraljeva.

Foto: Nova.rs

Inače, vlasnik imanja Dragan Čičić je poznat i po tome što je i strastveni lovac. Na imanju koje se nalazi nedaleko od firme „Drvoplast“ u Konarevu kod Kraljeva, osim medveda, ranije je bilo još životinja. U kavezima su bile i lisice ali i vuk. A na imanju žive i jeleni, srndaći i mufloni.

„Reč je o dve medvedice, koje su još kao bebe 1992. godine stigle kod Čičića. Koliko se sećam, pronađene su u Bosni jer im je majka nastradala. Dovedene su u Kraljevo i od tada one žive na ovom imanju. Čak su nadmašile životni vek medveda“, kaže za naš portal dr Ljubiša Jovašević.

Foto: MUP

Jovašević nam je ispričao da ih je par puta obilazio, jer je svojevremeno lečio medvede u Zoo vrtu u Beogradu.

„Vuk Bojović je tada imao puno medveda, i rekao mi je da nema mesta za ove dve ženke. Pošto su već bile odrasle, postavljalo se pitanje da li će moći da se snađu u prirodi. Tako su one ostale da žive na imanju kod Dragana Ćičića. Inače, on je im isključivo davao biljnu hranu, jer se plašio da bi zbog mesa mogle da postanu agresivne“, objašnjava Jovašević.

Foto: MUP

Kako kaže ovaj doktor, i ostale životinje su uglavnom nalazile spas na ovom imanju, jer su dolazile povređene ili bolesne i onda su se lečile i ostajale na imanju. Jovašević kaže i da je vuk nađen sa povređenom šapom jer ga je uhvatila kljusa. I da je i on uspešno izlečen i vraćen u divljinu.

Ali, ono što je javnost mogla da sazna iz saopštenja Vulinovog ministarstva jeste da je ovim slučajem praktično promovisana nova služba policije. U saopštenju se ističe da su uviđaj izvršili pripadnici novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, „koja je obrazovana na inicijativu ministra policije Aleksandra Vulina“.

Dalju brigu o životinjama preuzeće nadležne službe koje će angažovati Ministarstvo za zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju policije. Po nalogu dežurnog tužioca biće izvršena ekspertiza zdravstvenog stanja medveda radi kvalifikacije krivičnog dela.

Bonus video: Hapšenje u Staroj Pazovi – pronađen amfetamin

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare