Foto: MRE

Krivična prijava koju je Minisatrstvo rudarstva i energetike podnelo u avgustu 2022. godine nakon nesreće u rudniku „Soko“, u Čitluku kod Sokobanje 1. aprila prošle godine, u kojoj je poginulo osam rudara, a povređeno je 20, dva puta je odbačena kao neosnovana. Sa druge strane, portal Nova.rs došao je u posed uznemirujućih snimaka nastalih kobne noći, svedočenja preživelih rudara koji su ukazali da su rukovodioci znali za povišen nivo metana, ali i da su iskopavanja rađena iako RMU "Soko" nije imao odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Sve ovo dovoljno je da nadležno tužilaštvo donese "ispravnu" odluku. Ali, odgovornih ipak nema. Pitanje koje se postavlja jednostavno je: Ako država ne može nikog da kazni za tako drastičan slučaj kao što je tragična smrt ovih rudara, šta će nam uopšte takva država?

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu za naš portal je navedeno da je istraga u toku, a krivična prijava im je vraćena iz Višeg suda u Nišu i u fazi je pretkrivičnog postupka.

Nova.rs došla je u posed uznemirujućih snimaka nastalih u trenucima pre, ali i nakon nesreće u rudniku.

Rudari rudnika Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC

Neki od preživelih rudara su nakon nesreće ispričali da se danima pre nesreće osećao “miris pokvarenih jaja”, te da je postojala povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć. Takođe su naveli i da je rukovodstvo RMU Soko, znalo da je u otkopnoj jami povišen nivo metana, ali nisu reagovali na upozorenja. Rudari su u tri smene morali da silaze u jamu, posvedočili su preživeli.

Porodice nastradalih rudara neprestano iščekuju pravdu i istinu o smrti njihovih bližnjih, ali postavlja se i pitanje – šta sprečava državne institucije da sankcionišu odgovorne? Šta će nam država u kojoj smrt osmoro ljudi nije vredno dostojnog pokajanja i priznanja krivice?

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Hronologija „istine“

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je 26. jula prošle godine prvi put završilo istragu nesreće u rudniku „Soko” i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt osmorice rudara.

„Povodom događaja od 1. aprila 2022. godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP „PEU Resavica“ u čijem je radu učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26.7.2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti“, navela je tada ova pravosudna institucija.

Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Mesec dana kasnije, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba za koje je smatralo da su odgovorne za nesreću u rudniku „Soko“ Višem javnom tužilaštvu u Nišu, kao i dve prijave za privredni prestup protiv javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i beogradske kompanije „Teragold&Co“.

Krivična prijava je podneta protiv 14 osoba za koje se sumnja da su odgovorni jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, ali i za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku „Soko“.

„Postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla. Takođe vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo. Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku „Soko“, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći. Takođe smo o sadržaju krivične prijave, kojom je obuhvaćeno 14 lica informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice“, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike u avgustu 2022. godine prilikom podnošenja prijave.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Kako je tada saopštilo Ministarstvo, protiv kompanije „Teragolda&Co“ jer su sačinili konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom propisanom zakonom.

Nedugo od podnošenja prijave sa svim dokazima, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je krajem decembra odbacilo krivičnu prijavu koju je podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike, jer „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Na takvu odluku, prigovor nije podnelo Ministarstvo, već advokati porodica oštećenih.

Podsetimo, pogibija osam rudara u rudniku „Soko“ u Sokobanji je najveća tragedija još od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17 iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile, u kome je stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma „Nikola Tesla“ 2015. godine. Obe tragedije zavile su veliki broj porodica u crno, a i jedna i druga nesreća zahtevaju odgovore na brojna pitanja – ko je kriv i koje su okolnosti dovele do smrti ljudi.

Prilikom curenja metana u rudniku „Soko“, osmorica radnika treće smene stradala su na licu mesta, dok je njih 20 povređeno.

Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

VIDEO: Nadzornik spoljnog pogona – „Uslovi rada su već godinama nikakvi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare