Foto:EPA PHOTO ANP POOL/ED OUDENAARDEN

Zagrebački Županijski sud najavio je da će u utorak objaviti presudu nekadašnjem predsedniku SAO Krajine Milanu Martiću i generalu Milanu Čeleketiću za raketne napade na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko, kao osvetu za hrvatsku vojnu operaciju Bljesak u zapadnoj Slavoniji u maju 1995.

Presudu će, kako je najavljeno, u utorak u 13.00 časova objaviti predsednik sudskog veća Tomislav Juriša, prenela je Hina.

Županijsko državno tužilaštvo je, podseća se, u februara izmenilo činjenični opis u optužnici protiv Martića i Čeleketića, prema kojem je utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužilaštvo je pojasnilo, što je i stav Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, da oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. oktobra 1991. jer je, kako se navodi, nezavisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Optužnica u kojoj ih terete da su naredili i organizovali raketne napade protiv Martića i Čelektića podignuta još 2003. godine.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008, pred zagrebačkim sudom odgovara samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić optužen za napade na sva tri grada.

Tokom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno njih 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena šteta na objektima.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organizovanju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić ne može da prisustvuje suđenju jer trenutno služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu.