Kristofer Hil Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil izjavio je danas da su SAD i Evropska unija veoma jasne po pitanju borbe protiv korupcije, kao i da je "veliki deo borbe protiv korupcije u stvari borba protiv međunarodnog kriminala".

Hil je na otvaranju regionalnog foruma „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“ u hotelu Metropol rekao da je „ponosan na saradnju sa srpskom policijom i pravosuđem“, kao i da SAD „žele da vide više izručenja kriminalaca koji se možda kriju ovde“.

„Ovo je veliki prioritet za moju ambasadu i zemlju, i radimo zajedno sa EU i Srbijom. Borba protiv korupcije je osnovna potreba države sa kojom sarađujemo. I EU je bila jasna da je borba protiv korupcije i njeno smanjenje osnovna prilikom prijema novih članova“, kazao je Hil.

Ocenio je da svetski indeksi pokazuju da je „Evropa uradila dobar posao po pitanju korupcije“, kao i da je u toj borbi važna i uloga i neprestana kontrola od strane organizacija civilnog sektora jer su „neke od najgorih vlada formirane tako što su tvrdile da se bore protiv korupcije i na tome dobile podršku gradjana“.

„Borba protiv korupcije nije borba loših ljudi protiv dobrih ljudi. Uglavnom je borba dobrih institucija protiv loših institucija. Nijedna demokratija ne može biti uspešna bez jakih institucija“, rekao je Hil.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre je rekao da indeks percepcije korupcije u Srbiji stagnira, dok se „zemlje članice Evropske unije po ovom indeksu pokazuju nešto bolje“, što je prema njegovim rečima „pokazatelj da nešto dobro rade“.

Žofre je rekao i da je po istraživanju, na pitanje u čemu žele da vide najveći progres, 50 odsto gradjana Srbije odgovorilo da je to korupcija.

„Ohrabrujemo novu Vladu Srbije, koja treba da se formira, da usvoji novu antikorupcijsku strategiju“, rekao je Žofre i dodao da se medju pozitivna dostignuća u borbi protiv korupcije ubrajaju promene dela Ustava koje se odnosne na nezavisnost pravosudja, nakon referenduma na kome su se gradjani o tome izjasnili.

On je dodao da EU ohrabruje Srbiju, odnosno novu vladu, „da usvoji i sprovede čitav niz pravosudnih zakona“, kao i da će EU nastaviti da daje podršku Srbiji u borbi protiv korupcije.

Dodao je da pomoć EU u sprovodjenju projekata Ministarstva pravde iznosi 30 miliona evra, dok je još 18 miliona evra opredeljeno za stručnu savetodavnu podršku oko ispunjavanja uslova iz pretpristupnih poglavlja 23 i 24, na putu ka pridruživanju EU.

„Borba protiv korupcije je ključni zajednički interes i gradjana i biznisa. Gradjani su svesni da korupcija uništava društvo. Poslednje analize Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da nisu postignuti očekivani efekti“, rekao je Žofre i dodao da je borba protiv korupcije posebno važna u trenutku ruske agresije na Ukrajinu.

On je naveo da je prema bodovanju organizacije „Transparentnost Internacional“ Srbija 2012. godine imala 39 od 100 mogućih bodova po pitanju borbe protiv korupcije, a da je 2021. imala 38 bodova.

Na forumu se obratio i direktor Centra za medjunarodnu saradnju iz Severne Makedonije Aleksandar Kržanovski, koji je ocenio da borba protiv korupcije u zemljama jugoistočne Evrope stagnira ili nazaduje, kao i da se „ne dešava često da u tim zemljama neko zbog korupcije završi u zatvoru“.

Kržanovski je istakao da je jedna od posledica korupcije to što mladi napuštaju zemlje u kojima je korupcija rasprostranjena, kao i da su evropske integracije „najveća pokretačka snaga“ u borbi protiv korupcije.

Forum „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“ organizovala je regionalna mreža 14 nevladinih organizacija za bornu protiv korupcije SELDI.

VIDEO: Uhapšeni taksista i diler iz Valjeva – zaplenjeno 4kg „spida“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare