It sektor
Foto: Profimedia.rs

Tokom vikenda hakeri su upali u sistem novosadskog JKP “Informatika” i na servere gradskih uprava i u potpunosti blokirali njihov rad. Prema nezvaničnim saznanjima, hakeri su verovatno iz inostranstva, a da bi ponovo otključali servere traže da im se isplati velika suma u kriptovaluti.

Kako objašnjavaju u preduzeću, napad se dogodio i pored najsavremenije hardverske i softverske zaštite kompletne infrastrukture.
„Nadležne službe preduzeća dijagnostifikovale su napad istog dana i od tog trenutka rade na otklanjanju virusa. Reč je o novom tipu ransomware virusa koji napada antivirusnu zaštitu i sisteme i na taj način zaključava fajlove i čini ih nedostupnim. Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera, već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa“, poručuju u „Informatici“ i navode da je slučaj prijavljen Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, Bezbednosno- informativnoj agenciji i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Na otklanjanju virusa, kako dodaju, rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci.

IT stručnjaci objašnjavaju da je ovakva vrsta virusa najverovatnije stigla kroz mail nekog od zaposlenih u Informatici, koji ga je nepažnjom otvorio i na taj način otvorio pristup celoj mreži. Pored zastoja koji u potpunosti blokira rad ovog preduzeća, Gradskoj upravi i drugim javnim službama, postoji bjazan da su hakeri na ovaj način došli do baze podataka svih Novosađana koja je u posedu Informatike. Međutim, u ovom preduzeću tvrde da su lični podaci građana na drugoj platformi i da nisu ugroženi.