Foto:Tanjug/AP Photo/Mike Corder

Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu danas je održana nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Gucati i Haradinaj, koji nisu prisustvovali statusnoj konferenciji, optuženi su za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

Njihove stavove zastupali su njihovi advokati putem video konferencijske veze sa sudom u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ukazalo je da je završilo sa obelodanjivanjem dokaza relevantnih, dok za obelodanjivanje još određenog broja dokaza odbrani optuženih čeka odluku suda o zaštitinim merama, kao i izjašnjenju „trećih strana“ od kojih se prikupljaju određeni podaci.

Ponovljen je stav tužilaštva da će ono do 9. aprila završiti sa obelodanjivanjem svih dokaza odbrani Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, podneti predpretresni podnesak i liste svedoka, i da će ubrzo nakon toga biti spremno za početak suđenja.

Tužilaštvo očekuje da će ceo relevantni posao obelodanjivanja završiti bez obzira na odgovore pomenutih „trećih strana“ koji mogu da uslede i nakon ovog datuma.

Gucatijev branilac Džonatan Elistan Riz je sa druge strane tvrdio da odbrani dokazni materijal tužilaštva nije obelodanjen prema pravilima tog suda, da nije klasifikovan, da se ne vidi njegov sadržaj, kao i da ima informacije da tužilaštvo poseduje 4.000 dokaznih predmeta, a njima je predat tek deo materijala.

„Imamo problem sa obelodanjivanjem jer izostaje kontruktivan dijalog sa tužilaštvom i ne možemo da se nosimo sa pitanjima odbrane. S obzirom da smo tek na početku ovog procesa, možemo da predvidimo da će biti još poteškoća s obzirom na nekooperativnost tužilaštva“, rekao je advokat Riz.

Na tužilaštvo se žalio i Haradinajev branilac Tobi Kadman tvrdeći da tužilaštvo ima bahat stav prema odbrani, kao i da podržava sve što je rekao njegovog kolega.

Tužilaštvo je odgovorilo da odbrana verovatno nije upoznata sa elektronskom platformom koju koristi taj sud, kao i da je odbrani Haradinaja već sugerisalo da potraži pomoć kompetentne službe suda.

Takođe je energično odbacilo tvrdnje odbrane da nije kooperativno.

„Ove tvrdnje osbrane nisu ničim potkreljene. Tužilaštvo je izvršilo sve svoje obaveze s obelodanjivanjem prema relevantnim pravilima i u terminima koje je dao sud“, rekla je predstavnica tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je ovim povodom naložio Sekretarijatu da pomogne advokatima odbrane u vezi sa iznetim problemima za pristup materijalima elektonskim putem, kao i za komunikaciju sa njihovim branjenicima u pritvoru.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

„Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar