Foto: Nova.rs

Grupa građevinskih radnika iz Turske, koji rade na izgradnji stanova u Kraljevu za zaposlene u vojsci i policiji, kažu da su ostali zarobljeni u Srbiji, jer nemaju više novca.

Zalihe hrane su im na izmaku, a iz trenutnog smeštaja u najkraćem roku moraju da se isele, jer stanodavcu nije plaćena kirija. Kažu da im firma koja ih je angažovala duguje tri plate, a ukupan dug za sve radnike je oko 70.000 evra.

„Krajem prošlog meseca prestali smo da radimo, jer tražimo da nam se plati ono što nam se duguje. Na gradilištu u Kraljevu smo ukupno četiri, a plaćen nam je samo za jedan mesec. Ni prevoz nam nije plaćen, pa smo iz Mataruške Banje gde smo smešteni, pešice išli na gradilište. Bilo nas je oko šezdeset u početku, neki su otišli na druga gradilišta, a neki su uspeli da se vrate kućama“, kaže Volkan Aćif, jedan od turskih radnika.

Posredstvom jedne firme iz Izmira, turski radnici su, kako kažu, u oktobru prošle godine najpre stigli u Niš. Preko niškog „Global inžinjeringa“ deo radnika je potom upućen na rad u Beograd, a drugi u Kraljevo. Kako kažu, obećana im je plata od 800 do 1.200 evra mesečno uz plaćen smeštaj i hranu.

„Prva plata nam je isplaćena na ruke, i od tada nismo ništa primili. Izvođač radova nas upućuje na podizvođače, a oni na investitora, odnosno Vladu Srbije koja, navodno, nije uplatila novac. Žalili smo se i ambasadi Turske u Beogradu. Obećali su da će sve biti brzo rešeno, ali se ništa ne dešava“, navode ovi radnici.

U građevinskoj firmi „Kej“ iz Valjeva, inače izvođaču radova na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kraljevu, naglašavaju da oni nisu dužni da isplate radnike iz Turske jer ih nisu ni angažovali, već su to učinili podizvođači.

„Mi smo sve naše ugovorne obaveze ispunili, plaćajući čak i ono što nismo morali. Na sastanku sa pomenutim radnicima u turskoj ambasadi ponudili smo da ih preuzme i ubuduće plaća naša firma, ali su se oni ucenjivački ponašali, zahtevajući neprihvatljive cene rada, a što je u potpunoj suprotnosti sa ugovorima“, kažu iz firme „Kej“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar