Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Anna Oreg iz Pokreta slobodnih građana i bivša narodna poslanica, podnela je danas, simbolično na dan žena, inicijativu za dopunu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koja bi povećala sigurnost žrtava. Dopuna predviđa da se licima kojima je izrečena mera zabrane prilaska dodeljuje GPS narukvica koja policiji i žrtvi šalje informaciju o tome da se nasilnik približava, pa se postavlja pitanje da li bi ovakva ili makar identična mera konačno rešila gorući problem nasilja nad ženama u Srbiji.

Mera zabrana prilaska komunicije i prilaska koja se izriče osumnjičenima i optuženima za nasilje u porodici dala je svojevremeno rezulate, ali smo svedoci da poslednjih godina počinioci postaju sve agresivniji i smrtonosniji upravo nakon što im se izreknu pomenute mere.

Pročitajte još:

Nedavni slučaj dvostrukog ubistva u mestu Ratkovac kod Beočina, kada je Branislav R. (48) koji je imao zabranu prilaska, zverski usmrtio bivšu suprugu Draganu R. (47) i njenu majku Nadu Č. (74), samo je poslednji u nizu primera koji na najbrutalniji način pokazaju da dosadašnje mere nisu dovoljne i da treba uraditi više kako bismo zaštitili žrtve.

To je mišljenje i narodne poslanice Pokreta slobodnih građana Anne Oreg koja je simbolično, na današnji dan, praznik žena, podnela predlog izmena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a kako bi žrtve nasilja bile bolje zaštićene.

„Veliki broj počinilaca ubistava su one osobe koje su već dobile zabranu prilaska. Podnela sam predlog dopune Zakona o sprečavanju nasilja u porodice koji se odnosi na to da one osobe koje već imaju zabranu prilaska istovremeno dobiju i GPS narukvice koje bi mogle da prete njihovo kretanje i tu, pored Ministarstva unutrašnjih poslova, dakle i sama žrtva ima mogućnost da prati. Mi smo u Srbiji imali tri ubistva, a prošle godine smo imali 28, što je zabrinjavajuća statistika i možemo da kažemo da je veliki broj tih ubistava izazvalo lice koje je vće dobila zabranu prilaska“, rekla je ona.

Foto: Shutterstock

„Dakle, ova praksa već postoji u nekim razvijenijim zemljama Evropske unije poput Francuske, Španije i Portuggalije i pokazala se kao vrlo efikasna. Na današnji dan za 8. mart nije samo u Srbiji podnešen takav predlog, nego u čitavom regionu Zapadnog Balkana, dakle podneli su i partneri iz Severne Makedonije, Bosne i hercegovine i Crne Gore. Smatram da je jako važno da i Zapadni Balkan napreduje u tom domenu zaštite ljudskih prava, posebno kada pričamo o pravima žena mislim da bi bilo izuzetno korisno da se ovaj Zakon izglasa“, objavila je Anna Oreg na društvenoj mreži X.

Pročitajte još:

Ovo bi trebalo da bude stvar oko koje mogu da se slože i vlast i opozicija i da postoji koncenus u društvu, ipak pitanje je da li će sve baš tako glatko proći.

Mšljenje Rodoljuba Šabića, advokata, bivšeg ministara i prvog Poverenika za informacije od javnog značaja, je da je taj predlog koristan i treba ga podržati. Ipak, postoji veliko ali.

„Nema sumnje da treba uraditi sve da bi se povećala bezbednost ugroženih. To ne bi bio čak ni prevelik izdatak za državu, a postoje i tehničke mogućnosti. Ipak, postoji drugi problem, koji je takođe veliki i vrlo vidljiv, a to je nepoštovanje zakona i to što zakon ne važi za sve“, kaže Šabić i dodaje:

„Zabrana prilaska je takođe mera koja je bila dobra, ali vidimo da se masovno ne poštuje i to sa stravičnim posledicama. Pitanje je da li će taj policajac, koji dobije signal da prestupnik kome je izrečena mera i koji nosi narukvicu, reagovati, kada i kako. Takođe, iako je predlog nesumnjivo dobar i koristan, postoji velika verovatnoća da će ga vladajuća većina odbiti iz jednog jedinog razloga, jer dolazi od strane opozicione poslanice“, objašnjava Rodoboju Šabić.

Porast nasilja nad ženama

Inače, tokom prošle godine ubijeno je čak 28 žena u Srbiji, što je alarmantan podatak. Simptomatično je i da je veliki broj nasilnika koji su izvršili zločine imao izrečenu meru zabrane prilaska, te je evidentno da one nisu dale rezultate.

Foto: Shutterstock

„Kada je usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i izricanje mera zabrane prilaska i komunikacije, to je bio korak napred. Postoje dve vrste počinilaca, kod prvih će ta mera dati rezultata i oni će se nje pridržavati. Drugi će je prekršiti tu zabranu i njima ona ništa ne znači. Pre nekoliko godina postojao je predlog MUP Srbije da se žrtvi i nasilniku stave narukvice, koje bi trebalo da zaštiti ugrožene i omoguće im veće šanse za preživljavanje, ali se onda o tome zaćutalo i od toga se odustalo jer nije bilo dovoljno novca. U državi gde vidimo da se pare troše za razne stvari nema novca za zaštitu žrtava, što je sramota“, rekla je ranije koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Majka i ćerka ubijene kod Beočina: Ubica imao zabranu prilaska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar