Gorela deponija u Lapovu, crni dim se širio prema naseljima

Hronika 26. apr. 202017:03 > 17:28
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Na deponiji "FCC EKO Vrbak" u Lapovu, juče je oko podne izbio požar, u kojem se prema tvrdnjama meštana plamen dizao nekoliko metara uvis, posle čega se kako navode, stvorio gust crni dim koji je otežavao disanje jer se u vazduhu osećao neprijatan miris spaljene plastike. Plamen je prema svedočenju meštana ugašen posle nekoliko sati, ali vatra i danas tinja.

Meštanin Lapova Mijo Pavlović za portal Nova.rs kaže da je juče radio na svojoj njivi kada je primetio požar. On navodi da se posle otvorenog plamena pojavio gust crni dim i da se u vazduhu osećao „jak miris spaljene plastike“.

„Bilo je jako teško za disanje, osećala se spaljena plastika. Dim je počeo da se širi na sve strane, jer je u tom trenutku duvao jak vetar. Dim je išao prema Svilajncu i Markovcu i mogu da kažem da smo svi bili izloženi ekološkom incidentu“, navodi Pavlović dodajući da je vatra gorela najmanje tri sata.
Pavlović za naš portal iznosi sumnju da su meštani pomoravskih opština juče bili izloženi zagađenju vazduha , jer kako tvrdi „onako gust crni dim, mogao je da potekne samo od plastike“.

Krizni stab Lapova: Tražićemo ispitivanje vazduha

U Kriznom štabu opštine Lapovo za portal Nova.rs potvrđuju da je požar bio većeg intenziteta, ali da je brzo lokalizovan. Komandant Štaba Boban Miličić navodi da će lokalna samouprava zatražiti ispitivanje kvaliteta vazduha.

„Nama su se javljali građani koji smatraju da je ovaj požar izazvao ekološku katastrofu i mi ćemo od nadležnih služi zatražiti ispitivanje kvaliteta vazduha. To inače redovno radimo zbog industrije koju imamo u Lapovu, ali ćemo posle ovog požara sigurno tražiti da se urade nova ispitivanja. Uradićemo sve što je u našoj nadležnosti u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine“, rekao je Miličić i najavio da će u ponedeljak 27. aprila, na sednici Kriznog štaba razmatrati izveštaj policije i vatrogasne službe o požaru na deponiji.

Ekološki pokret Lapovo: Na deponiju se odlažu opasne materije

Ekološki aktivista iz Lapova i osnivač Ekološkog pokreta Zoran Stanković za portal Nova.rs objašnjava da već godinama ukazuje na nepravilnosti u radu deponije „FCC EKO Vrbak“ i da je o skladištenju, kako navodi, nedozvoljenih materija obveštavao sve nadležne republičke institucije.

„Deponija u Lapovu je registrovana samo za odlaganje komunalnog otpada, ali ja imam dokaze da se tu odlaže industrijski opasan otpad, kao i otpadne tečnosti. Kada se izmešaju komunalni i industrijski, onda sve što se nalazi na deponiji postaje opasan otpad, tako da smo svi mi koji smo juče udisali vazduh posle požara, bili izloženi udisanju štetnih supstanci“, kaže Stanković i najavljuje da će kao Ekološki pokret, kod nadležnih lokalnih i republičkih institucija, reagovati zbog zagađenja vazduha izazvanog požarom.

Foto: Privatna arhiva

Deponija ‘’FCC EKO Vrbak’’ se nije oglasila povodom požara

Portal Nova.rs, pokušavao je telefonom i mejlovima da dobije odgovor od nadležnih iz „FCC EKO Vrbak“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Na sajtu te kompanije navedeno je da se na regionalnoj deponiji „Vrbak“ odlaže komunalni otpad iz opština Lapovo, Batočina, Despotovac i Rača, kao i iz 676 kompanija.

DOPUNA (27. april 2020):

Nakon što je na Nova.rs objavljen tekst o požaru na deponiji u Lapovu, oglasila se i kompanija „FCC EKO Vrbak“.

Kako navode u odgovoru za Nova.rs, ova kompanija je „u skladu sa zakonom o svemu obavestila nadležne organe tj. Sektor za vanredne situcije“. Navode da je vatrogasna jedinica izašla na teren, izvršila gašenje i lokalizaciju požara, te da se očekuje zvaničan izveštaj, međutim, nisu odgovorili na pitanje Nova.rs – šta je bio uzrok požara.

Iz kompanije navode da poseduje integrisanu dozvolu Ministarstva zaštite životne sredine za celokupan rad regionalne sanitarne deponije i obavljanje aktivnosti odlaganja neopasnog otpada na lokaciji „Vrbak“ u Lapovu.

„Ovom dozvolom kompanija FCC se obavezuje da prihvata otpad samo ako ispunjava kriterijume za prihvatanje otpada za deponiju ‘Vrbak’ na koju se odlaže neopasan otpad i prema proceduri propisanoj Zakonom o upravlјanju otpadom i Uredbom o odlaganju otpada na deponije čini svojim konstantnim radom.

Dozvolom koju posedujemo je omogućeno deponovanje, čvrstog, nereaktivnog opasnog otpada koji zadovoljava granične vrednosti parametara za odlaganje opasnog otpada na deponiju klase za neopasan otpad“, kažu u kompaniji i dodaju da „aktivnosti koje obavlјa kompanija FCC nema negativnih uticaja na životnu sredinu“.

Komentari

Vaš komentar