Golfer krijumčario umetničke slike Van Goga i Bonara FOTO

Hronika 03. sep. 202113:43 > 13:44
Podeli:
Foto: Uprava Carina

Carinici su, u saradnji sa policijom, 2. septembra na izlazu prelaza Batrovci, sprečili pokušaj krijumčarenja nekoliko umetničkih slika, među kojima su se našle i dve potpisane imenima čuvenih slikara Vinsenta van Goga i Pjera Bonara.

Da li je reč o kopijama ili originalima biće predmet dalje istrage, ali je važno da su zahvaljujući radu graničnih službi, te slike sada zadržane dok se ne utvrdi njihova autentičnost i poreklo, navodi se u saopštenju Uprave carine.

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu izlaznu kontrolu pristigao “reno tvingo“ slovenačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 70-godišnji državljanin Slovenije.

Putnik je tvrdio da nema ništa da prijavi i da nosi samo štapove za golf, jer je u Srbiji boravio zbog golf turnira na kome je učestvovao.

Foto: Uprava Carina

Međutim, detaljnim pregledom vozila utvrđeno je da se ispod suvozačkog sedišta nalazi torba sa pet (5) neprijavljenih umetničkih slika.

Na tri slike nije bilo podataka o autoru (ulje na platnu sa motivom vetrenjače, vodene boje na papiru sa motivom ženskog lika i grafitna olovka sa motivom muzičkog instrumenta).

Foto: Uprava Carina

Dve slike su, međutim, nosile potpise poznatih autora: jedna je rađena pastelnim bojama sa motivom šume i potpisom Van Goga, a druga vodenim bojama sa motivom muške figure i potpisom Bonar.

Foto: Uprava Carina

Neprijavljene slike i putnik u čijem su autu otkrivene, predati su policiji u dalju nadležnost.

BONUS video: Pucnjava u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar