Foto: Nemanja Jovanović, Nova.rs, MUP Srbije

Gde se danas nalaze akteri koji su učestvovali u zataškavanju nelegalnog rušenja u Savamali, a koje je pomenuo jedini osuđeni u tom slučaju, policajac Goran Stamenković, pitanje je koje se nametnulo nakon što su KRIK i BIRN objavili intervju sa ovim bivšim službenikom MUP, koga je, prema njegovim rečima, vlast naterala da preuzme krivicu za slučaj Savamala. Kako otkriva Nova.rs, dok su jedni i dalje u MUP, pojedini su ipak završili iza rešetaka, ali zbog drugih krivičnih dela.

Zvonko Kostić, Milan Stanić, Veselin Milić, Dijana Hrkalović, Vladimir Rebić, Nemanja Stajić, Sonja Božović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Papić, Aleksandar Vučić, imena su ljudi koje je u intervju pre nekoliko dana pomenuo bivši policajac Goran Stamenković, jedini osuđeni u slučaju „Savamala“.

Stamenković je za Krik govorio o sastancima na kojim ga je vrh policije ubeđivao da prizna krivicu, kako mu je Dijana Hrkalović pretila, ali i o sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji ga je slagao da će mu ispuniti obećanja koja su mu data kada je preuzeo krivicu.

Goran Stamenković Foto: Krik

Gotovo šest godina kasnije, akteri koje je Stamenković pomenuo nalaze se od pritvora do mesta najmoćnije figure.

No krenimo redom.

Zvonko Kostić i dalje aktivan

Goran Stamenković označio je Zvonka Kostića kao osobu od koje je dobio naređenje „da ukoliko bude došlo do nekakvog rušenja, sve pozive preusmerava na gradsku građevinsku inspekciju i komunalnu miliciju“.

Šest godina kasnije, prema našim nezvaničnim saznanjima, Kostić se i dalje nalazi u policiji, ali je još uvek nepoznato na kom mestu.

Milan Stanić izdaje pasoše

Kako je u pomenutom intervjuu objasnio Stamenković, šef smene svako jutro izveštava pomoćnika načelnika PU za Grad Beograd, koga odredi načelnik beogradske policije o dešavanjima u gradu prethodne večeri. Dan nakon rušenje, načelnik PU za Grad Beograd ovlastio je svog pomoćika Milana Stanića.

Milan Stanić Foto:MUP Srbije

„Ja sam ujutru izvestio Milana Stanića da je došlo do rušenja nekih objekata u kvartu Savamala u Hercegovačkoj ulici. Stanić me je pitao ‘kako si ti to Gorane kao najškolovaniji i najsposobniji šef dozvolio da se desi’. Moj odgovor je bio „načelniče bilo bi krvi do kolena, a ja to ne bih dozvolio nego sam dobio naređenje kako da postupam od načelnika dežurne službe'“, ispričao je Stamenković.

Stamenković je ispričao da je Stanić, kao diplomirani pravnik i dobar poznavalac dobio zadatak da sve vezano za slučaj Savamala nastavi ispred policijske uprave za Grad Beograd.

Milan Stanić, koji je do rokade Stefanović – Vulin u policiji bio na mestu prvog čoveka beogradske policije, a posle smene  kratko pomoćnik Veselinu Miliću, uručeno je rešenje za radno mesto zamenika načelnika Uprave za upravne poslove MUP Srbije, odnosno da izdaje pasoše.

Veselin Milić – šefuje u beogradskoj policiji

Stamenković je označio Veselina Milića, tadašnjeg i sadašnjeg načelnika PU za Grad Beograd kao osobu na koju se Zvonko Kostić pozvao, kada mu je preneto naređenje o nereagovanju ukoliko se dogodi neko rušenje. Pored toga, Milić je označe kao neko ko se našao na sastanku u junu 2017. godine zajedno sa Hrkalović, kada su, kako se čini, pregovarali.

Veselin Milić Foto:N1

„Veselin Milić me je bog zna kako nahvalio i  predstavio me Dijani Hrkalović, rekavši da su se o meni mnogo ogrešili, da sam bio planiran za mesto načelnika, da je to mesto dodeljeno drugom na urgenciju izvesnog ministra. Nedvosmisleno mi je poručeno da ja moram da prihvatim, da je to zahtev ministra Stefanovića, i da dolaze u ime samog državnog vrha, tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića (…). Milić je izneo da ću biti načelnik u Sopotu i da će mi biti u znak zahvalnosti omogućeno da privedem objekat nameni, da završim kompletan objekat koji sam započeo na ovom placu“, izneo je ozbiljne optužbe na račun Milića Stamenković.

Međutim, nakon što je od 2013. godine do 2018. godine bio na mestu prvog čoveka u prestoničkoj policiji, Milić je postao savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom je u novembru 2020. godine „reanimiran“ i vraćen na mesto načelnika PU za Grad Beograd.

Danas se pominje kao jedan od kandidata za direktora policije, a neretko mu pohvale dodeljuje i ministar policije Aleksandar Vulin.

Dijana Hrkalović iza rešetaka

Stamenković je bivšu državnu sekretarku MUP-a Dijanu Hrkalović označio kao osobu koja mu je pretila da mora da ispoštuje dogovor, ali i osoba koja je organizovala sastanke.

Dijana Hrkalović, fenomen Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Iz MUP-a, Hrkalović se povukla maja 2019. godine, a oko dve godine je i pod medijskom paljbom provladinih medija. Međutim, nakon što je nedavno Hrkalović zamenila branioce, i umesto iskusnih pravnika odabrali partijskog advokata i „posrednika u pregovorima“ Vladimira Đukanovića, ostala je verna svojoj stranci, te je do dana današnjeg ćutala o svim potencijalnim aferama, koje verovatno zna.

Vladimir Rebić u penziji

Stamenković je bivšeg direktora policije Vladimira Rebića, koji je postavljen na to mesto šest meseci nakon rušenja objekata u Savamali, označio kao čoveka od koga je tražio sastanak.

Vladimir Rebić Foto.TANJUG / RADE PRELIC

„Prilikom obilazaka sa ministrom Stefanovićem prišao mi je Rebić i pitao ‘da li smo mi tebi Gorane ostali nešto dužni’. Ja sam rekao ‘kako dužni, ništa mi niste pomogli i sramota je ovo što radite’. Ustao sam i rekao ‘vi ste kriminalci, vi ste rušili’,  ‘kako mi se to obraćaš’, izgovorio je Rebić, a ja sam mu odgovorio ‘veoma pristojno’. ‘Dobro, nećemo sad o tome, sedi Gorane'“, opisao je Stamenković razgovor sa Rebićem a potom i dodao:

„Razgovor je trajao oko 50 minuta i preuzeo je na sebe da on to reši. Posle dva meseca nudio mi je neka mesta u MUP-u“, rekao je između ostalog Stamenković.

Vladimir Rebić danas je u penziji.

Nebojša Stefanović u vojsci

Do oktobra 2020. godine, Stefanović se nalazio na mestu prvog čoveka policije. Od tada, „rokirao“ se sa Vulinom i postao ministar odbrane. Mesecima se nalazio na meti provladinih medija, ali su sve optužbe neposredno pred izbornu kampanju utihnule.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Stefanović se trenutno nalazi na mesto ministra odbrane, a zasad nije poznato gde bi mogao da završi, odnosno na kom mestu, nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 3. april.

Nemanja Stajić u Sekretarijatu za poslove ozakonjenja objekata

„Rekli su mi da ću ići kod sekretara Nemanje Stajića, koji je sekretar u Sekretarijatu za poslove ozakonjenja objekata. Primljen sam tamo i rekao mi je da moramo raditi udarnički 20 dana do dva meseca. Ja sam rekao dva meseca, ali mi je rečeno 10 do 15 dana. Tako je započela moja golgota vezano za ozakonjenje objekta gde se sada nalazimo“, rekao je između ostalog Stamenković.

Nemanja Stajić Foto: Printscreen/RTV Pink

Stajić je naravno ostao na isto mestu, i dalje je sekretar u Sekretarijatu za poslove ozakonjenja objekata. U decembru 2021. godine provocirao je i vređao građane na protestima. On je u medijima označen kao „Vučićev lični urbanista“.

Sonja Božović gradski sekretar za inspekcijske poslove

Stamenković je za KRIK ispričao da ga je jednom prilikom kontaktirao odbornik SNS-a iz opštine Zvezdara Srđan Đukić i predlagao mu da investira u njegov nedovršeni nelegalni objekat.

Sonja Božović Foto:beograd.rs

„Rekao je da je broj dobio od gospodina Aleksandra Papića (biznismen blizak vrhu Srpske napredne stranke). Ja sam rekao da Papića ne poznajem i tog gospodina nisam upoznao, nit sam imao kontakt sa njim i da će on organizovati to zidanje“.

U dogovor su, kaže, uključili i gradsku sekretarku za inspekcijske poslove Sonju Božović kako bi obezbedili da inspekcija ne dolazi na nelegalno gradilište.

Sonja Božović danas je na istoj poziciji, gradski sekretar je za inspekcijske poslove grada Beograda.

Aleksandar Papić – funkcioner SNS

Aleksandar Papić široj javnost je poznat kao nekadašnji bliski saradnik ministra odbrane, ranije policije, Nebojše Stefanovića. Stefanović je pre nekoliko meseci optužio Papića da je sarađivao sa grupom Belivuk-Miljković. Vlasnik je jednog tabloida.

Foto:KRIK/facebook

Ono što je poznato jeste da je Papić bio u gradskom odboru Srpske napredne stranke (SNS) na Zvezdari. Član je SNS. Ujedno, vlasnik je tabloida „Objektiv“.

Aleksandar Vučić – predsednik države

Stamenković je ispričao da je bio i na sastanku kod Aleksandra Vučića, koji je u noći rušenja znao da će biti novi premijer a danas je predsednik Srbije i najmoćniji čovek u Srbiji.

Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vučić se na pomenutoj funkciji nalazio od 2017. godine, a Srbijom praktično vlada od 2012., kada je Srpska napredna stranka došla na vlast.

BONUS VIDEO: Ko je rušio u Savamali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar