Miroljub Zdravković Foto: Lj. M/Južne vesti

Bivši predsednik Skupštine opštine Žitorađa Miroljub Zdravković, lokalni funkcioner Socijalističke partije Srbije, osuđen je na godinu i po dana zatvora jer nije ispoštovao ranije donetu pravosnažnu presudu kojom mu je izrečena zabrana obavljanja javne funkcije. Zdravković je, i pored pravosnažne presude prokupačkog suda, funkciju predsednika Skupštine protivzakonito obavljao duže od 6 meseci, od 12. oktobra 2018. do 29. maja 2020. godine.

Nepoštovanjem presude zabrane obavljanja javne funkcije, Zdravković je aktivirao raniju uslovnu osudu kojom je okrivljen za izvršena dva krivična dela sredinom 2016. godine, kada je, kao predsednik Skupštine, kako piše u presudi u koju su novinari lokalnog poratal imali uvid, u stanju uračunljivosti sa umišljajem doneo rešenje o imenovanju članova Nadzornog odbora u javnim preduzećima u Žitorađi, iako izabrani predstavnici nisu ispunjavali zakonske obaveze za te funkcije, prenose Južne vesti.

Zdravković je izvršio 2 krivična dela zloupotreba službenog položaja u roku od samo mesec dana i prvostepeno je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i šest meseci , uslovno na dve godine – piše u presudi Osnovnog suda.

Viši sud u Prokuplju je, pored izrečene presude, dodao i zabranu vršenja poziva veznih za raspolaganje, upravljanje korišćenje i rukovanje tuđom imovinom u trajanju od godinu dana.

Pročitajte još:

Dalje vršenje dužnosti predsednika Skupštine Miroljuba Zdravkovića bilo bi opasno jer je u vrlo kratkom periodu tokom 2016. godine izvršio 2 krivična dela koja je na sudu priznao, što ukazuje da bi i u budućnosti mogao da učini novo krivično delo koje je vezano za odlučivanje u SO Žitorađe – kaže se između ostalog u presudi Višeg suda.

Međutim, i pored presude, Zdravković je i narednih 6 meseci obavljao funkciju predsednika Skupštine, a sredinom 2020. godine prokupačko Osnovno tužilaštvo je pokrenulo postupak za opoziv uslovne osude, što je na sudu i urađeno, pa je aktivirana kazna zatvora.

Zdravković se branio da je više puta Ivanu Stanojeviću, predsedniku Opštine Žitorađa, usmeno rekao da stavi na dnevni red Skupštine njegovo razrešenje, te da je i pokretao inicijativu prikupljanja potpisa odbornika za njegovo razrešenje, ali da nije uspeo da sakupi 11 potpisa, koliko je potrebno za smenu.Na kraju je ostavku podneo iz ličnih razloga, ali – sa pola godine zakašnjenja.

Tužilaštvo je optužnicom obuhvatilo i predsednika Opštine Žitorađe Ivana Stranojevića zbog krivičnog dela protivzakonito omogućavanje vršenja određenih poziva, funkcija, dužnosti, poslova i delatnosti, ali je prokupački sud doneo odluku da Stanojević nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Inače, Zdravković je i ranije pravosnažno osuđivan 2009. na 4 meseca zatvora uslovno i 2011. za nasilničko ponašanje presudom Osnovnog suda u Nišu na kaznu od 50.000 dinara.

BONUS VIDEO: Izjave advokata Borovića i Jakovljevića nakon suđenja Miki Aleksiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar