Aleksandar Vučić Foto: RTS/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je na vanrednoj konferenciji u Predsedništvu Srbije fotografiju majice zbog koje su dva mladića srpske nacionalnosti uhapšeni. Reč je o majici na kojoj je ilustrovano Kosovo i Metohija, sa tekstom: "Nema predaje".

„Savo Božović i Stefan Orlović, uhapšeni su zato što su nosili ovu majicu. Uhapšeni i maltretirani, nosili su majicu u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji veruju, na kojoj piše „nema predaje“. To je valjda strašan zločin“, rekao je Vučić i nabrojao više slučajeva hapšenja Srba koji su privođeni zbog pevanja patriotskih pesama, zato što su kod njih nađene srpske zastave, potom majice sa motivima srpskih manastrira.

Podsetimo, kako je RTS objavio, mladići koji su privedeni su takođe bili i maltretirani.

„Ispitivali su ih, maltretirali, oduzeli su im majice, naterali ih da majice pocepaju u policijskoj bazi Brnjak i pošto su im uzeli izjave napisali su im prijave pod izgovorom da izazivaju rasnu i nacionalnu mržnju“, preneli su RTS-u srpski izvori na severu KiM.

O privođenju dvojice Srba izvestili su posle podne i mediji na albanskom u Prištini, pozivajući se na svoje izvore, ali se policija u Prištini još nije oglasila tim povodom.

Na više lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas i prethodnih dana izlepljeni su plakati sa natpisima protiv odluke vlasti u Prištini da od 1. avgusta počne preregistracija vozila sa srpskim tablicama sa početnim slovima gradova na KiM i o nevaženju srpskih ličnih karata.

Na plakatima piše „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“. Prethodnih dana vidljivi su bili plakati – „Nema predaje, KM ostaje“.

Bonus video: Da li je poruka Milana Radojičića sa Kosova umirila ili uznemirila tamošnje Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare