Raspadanje grobnica u Užicu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nekoliko desetina grobnica, koje su prošle godine urađene na užičkom gradskom groblju „Sarića osoje“, počele su da se raspadaju. Vlasnici grobnica u panici, platili su betonske grobnice a beton se, kao i trotoari između grobnica krune i raspadaju. Jedan deo njih se žalio JP „Bioktoš“ dok su drugi pomoć potražili od Udruženja građana „Sloga“, koje je prepoznato kao ozbiljan servis za pomoć Užičanima.

Radove je izvodilo „misteriozno“ preduzeće „Uragan“, koje u vreme naprednjačke vlasti prednjači kao izvođač radova koje izvodi lokalna samouprava. U „Bioktošu“ obećavaju da će sve oštećene grobnice biti sanirane.

Raspadanje grobnica u Užicu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Radosav Vukotić je prošle godine ostao bez supruge i tada je na gradskom groblju „Sarića osoje“ kupio dvodelnu grobnicu koja je bila već delimično urađene odnosno izbetonirana.

Platio je oko 72.000 dinara a u ugovoru je pisalo da će biti oko grobnice urađeni i trotoari. U septembru je, za polugodišnji pomen odlučio da uradi i grobnicu i podigne spomenik.

„Tada sam opet morao da platim 3.500 dinara da bi majstori ušli da rade. Molio sam da urade trotoare koje su obećali. To što su uradili je bio samo rasut beton koji je ispucao pa sam morao da intervenišem. Mi smo tada uradili grobnicu ali nismo znali šta će se dalje dešavati. Kada se otopio sneg, video sam da se ploče pomeraju. Jasno mi je bilo kada sam video druge grobnice, koje se raspadaju i trotoare, šta se dešava sa našom grobnicim i šta će se tek desiti jer se beton ispod raspada. Čuo sam da je iz jedne grobnice i sanduk izleteo“, priča za Nova.rs Vukotić.

Raspadanje grobnica u Užicu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Mi smo se na licu mesta uverili u ono što nam je ispričao Vukotić. Na grobnici koju je uradio, mermerne ploče više nisu u ravni. Kada je video šta se dešava sa drugim grobnicama koje su urađene u isto vreme, strahuje da će se sve raspasti. Betonske grobnice se zaista raspadaju, beton se kruni, vidi se i armatura a ista situacija je i sa trotoarima između grobnica.

Vukotić i još četiri vlasnika grobnica, zbog neadekvatne gradnje, za pomoć su se obratili Udruženju građana „Sloga“, jer shvataju da će im trebati pravna zaštita. Od JP „Bioktoš“ nisu dobili ono što su platili i ne veruju da će razumeti njihov problem.

„Izašli smo na groblje i videli da se grobnice zaista raspadaju, pretpostavljamo da nije korišćena adekvatna konstrukcija, rizla i potrebno vezivo. Dalju nadogradnju grobnica i podizanje spomenika oni ne mogu da urade jer nema zdrave osnove a oni koji su to pre zime već uradili, u problemu su jer se grobnice već urušavaju. Mi smo pokrenuli inicijativu da se okupe svi oštećeni građani, da angažujemo advokata i pokrenemo tužbe prema „Bioktošu“, kao odgovornom pravnom licu. Za sada nam se javilo četiri lica a takvih grobnica je oko 30. Nezvanično saznajemo ga je radove izvodilo privatno preduzeće „Uragan“ a mi postavljamo pitanje, zašto to nije, kao do sada, radilo javno preduzeće koje je to do sada radilo kvalitetno i kako treba. Osnovno pitanje je, zašto je Nadzorni odbor javnog preduzeća prihvatio ovakav rad?“, kazao nam je predsednik Udruženja građana „Sloga“ Dragan Aleksić.

Raspadanje grobnica u Užicu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Šta se desilo i šta će biti sa nastalim problemom vlasnika urušenih grobnica, pitali smo direktora JP „Bioktoš“ Užice.

„To se pojavilo ovih dana, posle zime. Mi smo firmi „Uragan“ uputili dva dopisa. Stigao nam je od njih i račun za tih 20 i nešto grobnica ali smo ga vratili, zbog reklamacije. Oni tvrde da je problem u kvalitetu materijala pa smo mi kontaktirai i institut koji se time bavi iz Beograda, pa će se uraditi veštaćenje i analiza. Mi ćemo svakako to što se iskrunilo i popucalo sanirati. Danas smo izlazili na groblje i sve to popisali“, rekao nam je direktor JP „Bioktoš“ Oliver Ristanović.

Na pitanje: Zašto je za izgradnju grobnica angažovana firma „Uragan“? Ristanović kaže da, zbog korone i većeg broja umrlih, radnici „Bioktoša“ nisu mogli da postignu izgradnju potrebnog broja grobnca. Još kaže da je pre „Uragana“ angažovana druga firma i da problema sa kvalitetom njihovih radova nije bilo.

BONUS video: Incidenti na prikupljanju potpisa SNS zbog vatrometa i rike goveda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar